Με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό αυξήθηκαν οι μισθοί στην ευρωζώνη τους τρεις τελευταίους μήνες του 2016, αν και η ανάπτυξή τους υπολείπεται αρκετά του ρυθμού που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει ευθυγραμμισμένος με τον στόχο της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurostat, οι μισθοί στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,6% το δ’ τρίμηνο του 2016 έναντι  αύξησης 1,5% το γ’ τρίμηνο του ίδιου έτους. Σημειώνεται πως το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 1,8% που καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ξεπέρασε για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο. Αλλά αυτό οφείλεται στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και είναι απίθανο να είναι βιώσιμο. Ως εκ τούτου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υπογραμμίσει πως η αύξηση των μισθών είναι απαραίτητη για να πειστούν πως ο στόχος του πληθωρισμού θα επιτυγχάνεται και τα επόμενα χρόνια.

Οι αυξήσεις μισθών μπορούν να τονώσουν τον πληθωρισμό με δύο τρόπους: πρώτον, έχοντας περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν στην διάθεση τους οι εργαζόμενοι αυξάνουν την ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές, ενώ παράλληλα,  οι εταιρείες μπορεί να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους τους από την αύξηση των μισθών, στην τιμή των προϊόντων τους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi είχε δηλώσει πως οι μισθολογικές εξελίξεις αποτελούν μια σημαντική μεταβλητή που θα πρέπει  να παρακολουθείται για να εξάγονται συμπεράσματα για την βιωσιμότητα του πληθωρισμού.

Facebook Comments