Η αντίστροφη μέτρηση για το Πάσχα έχει ξεκινήσει κι επειδή δεν έχουν όλοι την τύχη να διαθέτουν σπίτι στο χωριό, εμείς σκεφτήκαμε και σας παρουσιάζουμε έξι ιδέες για οικογενειακές διακοπές, όπου το Πάσχα αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Θαλασσινό Επιτάφιο στη γραφική Ύδρα

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής ο επιτάφιος μπαίνει στη θάλασσα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της φωτίζεται φαντασμαγορικά με κόκκινες φωτοβολίδες από τα στολισμένα και φωταγωγημένα σκάφη και πολλά βεγγαλικά. Η γραφική Ύδρα είναι μαγεία το Πάσχα! 

Κέρκυρα, ένα Πάσχα άκρως φαντασμαγορικό

Το Πάσχα στην πανέμορφη Κέρκυρα έχει κάτι το διαφορετικό. Γιορτάζεται με κάθε επισημότητα, ενώ οι φιλαρμονικές του νησιού που βρίσκονται όλες τις ημέρες εκείνες στους δρόμους προσδίδουν ένα άλλο κλίμα στους εορτασμούς που κάνει το Πάσχα πραγματικά ξεχωριστό.

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης ,πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό, τους λεγόμενους μπότηδες, από τα μπαλκόνια τους.

Το σούβλισμα του αρνιού σε αυτό το νησί δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης, αφού οι Κερκυραίοι τρώνε σούπα αυγολέμονο με 2-3 κρεατικά και αφήνουν το αρνάκι για τη δεύτερη μέρα.

Άλλος για Χίο τράβηξε..

Το πέρασµα από το «Θάνατο στην αιώνια Ζωή» γίνεται μόνο στη Χίο και συμβολίζεται μέσω του εθίμου του ρουκετοπόλεμου στον Βροντάδο. Οι χιλιάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται το βράδυ της Ανάστασης κάνουν τη νύχτα μέρα και προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Στα Μεστά, πάλι, το βράδυ της Ανάστασης καίνε τον Ιούδα.

 

Χρωματιστή Ανάσταση στο Λεωνίδιο 

«Απόκριες στην Πάτρα, και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο», είχε πει κάποτε ο Δημήτρης Ψαθάς και δεν είχε κι άδικο. Το βράδυ της Ανάστασης ο ουρανός του Λεωνιδίου φωτίζεται από εκατοντάδες χρωματιστά αερόστατα που δίνουν την δική τους μάχη εντυπωσιασμού, που είναι ορατά ακόμα και απέναντι, από τις Σπέτσες και το Ναύπλιο. Πέρα από το έθιμο όμως, το Λεωνίδιο διαθέτει συνδυασμό βουνού και θάλασσας στο και θα απολάυσετε υπέροχες βόλτες στα πληθωρικά καλντερίμια.

Στις αρχοντικές Σπέτσες

Οι αρχοντικές Σπέτσες, στολισμένες με χιλιάδες αγριολούλουδα αυτή την εποχή, είναι μια πολύ καλή επιλογή για πασχαλινή απόδραση. Οι κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές της και η περιφορά των επιταφίων στα φρεσκοασβεστωμένα καλντερίμια του νησιού ή δίπλα στη θάλασσα είναι εμπειρία που αξίζει να ζήσετε.

Η βόλτα στον παραλιακό δρόμο από την Ντάπια ως το Παλιό Λιμάνι με τους ταβερνάκια και τα ουζερί, θα σας χαλαρώσουν και θα σας ανανεώσουν μέσα σε λίγες ημέρες. Φροντίστε να κλείσετε έγκαιρα τραπέζι για μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στην Αμφίκλεια

Γνήσιο ρουμελιώτικο Πάσχα θα ζήσετε αν επισκεφθείτε αυτές τις ημέρες την Αμφίκλεια. Όπως γινόταν και παλιά, έτσι εξακολουθεί και σήμερα να διατηρείται ζωντανή η παράδοση. Εδώ την Κυριακή του Πάσχα ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται ομαδικά σε κάθε γειτονιά, σε μεγάλους λάκκους.

Δεν ψήνει ο καθένας μόνος το αρνί του, αλλά όλη η γειτονιά μαζί. Περπατώντας στις γειτονιές της Αμφίκλειας, θα δείτε να ψήνονται 10-15 αρνιά στη σειρά. 

 

 

Facebook Comments