Η διαρροή του Reuters δείχνει ότι η συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση πλησιάζει, με την Αθήνα να έχει συμφωνήσει στη μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, αυτό αναφέρει η Citi σε νέο της report.

Όπως ανέφεραν οι πηγές του πρακτορείου,  αυτό θα ανοίξει το δρόμο για μια συμφωνία για την β αξιολόγηση σε επίπεδο staff level κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 7 Απριλίου. Ωστόσο, Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν επιβεβαίωσαν τη διαρροή.

Το σημερινό Euro Working Group μπορεί να ρίξει κάποιο φως στο πραγματικό στάτους των διαπραγματεύσεων. Υποστηρικτικό πάντως στο δημοσίευμα του Reuters είναι το ότι η αδυναμία της ελληνικής οικονομίας και οι μειωμένες πιθανότητες εξόδου στις αγορές το 2018, έχουν οδηγήσει τον Τσίπρα να πιέσει για γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Όπως σχολιάζει η Citi, η πίεση για συμφωνία έχει όντως αρχίσει να αυξάνεται, καθώς η οικονομία παραμένει κοντά στο έδαφος της ύφεσης και η μεγάλη αποπληρωμή του Ιουλίου έρχεται όλο και πιο κοντά.

Αυτό προκαλεί τις διαρροές σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, όπως τονίζει, τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη (και εξαρτάται  επίσης από την ακόμα ασαφή θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στο θέμα αυτό).

Όπως καταλήγει η Citi, μία συμφωνία σε επίπεδο staff level στο Eurogroup της 7ης Απριλίου παραμένει απίθανη.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments