Πάρα πολλοί νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντικατασταθούν από αμιγώς βρετανικό δίκαιο, με βάση το Μεγάλο Αναθεωρητικό Σχέδιο Νόμου που θα κατατεθεί στο βρετανικό κοινοβούλιο, εν όψει Brexit.

Ο υπουργός αρμόδιος για ζητήματα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Ντέιβις τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στο κοινοβούλιο της χώρας, αλλά και στα τοπικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας να αρχίσουν τη διαδικασία κατάργησης, αλλαγής ή βελτίωσης του νομοθετικού τους πλαισίου, που πλέον δεν θα δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Το σχέδιο νόμου θα δώσει τέλος και στη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κίνηση έρχεται μία ημέρα μετά την αποστολή επιστολής από πλευράς της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητεί την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας της από την Ε.Ε., διαδικασία που θα ολοκληρωθεί πιθανότατα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2019.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων του Η.Β., ο κ. Ντέιβις ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους την ημέρα που η χώρα θα εγκαταλείψει οριστικά την Ε.Ε., χωρίς να υπόκεινται σε μια αλλαγή κανόνων «σε μία νύχτα».

Είπε ακόμη ότι οι ευρωπαϊκοί νόμοι σχετικά με τα εργασιακά, το περιβάλλον και τα δικαιώματα των καταναλωτών θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ισχύουν, όμως πλέον ως βρετανικοί και όχι ευρωπαϊκοί νόμοι.

Στο νομοσχέδιο θα σημειώνεται η νομική υπεροχή του βρετανικού έναντι του ευρωπαϊκού δικαίου, στο πνεύμα της απόφασης των Βρετανών ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016.

«Οι νόμοι μας θα συντάσσονται στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στο Κάρντιφ και στο Μπέλφαντ και θα ερμηνεύονται όχι από δικαστές στο Λουξεμβούργο, αλλά από δικαστικούς λειτουργούς στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει – μετά το Brexit – κανέναν λόγο στο βρετανικό δίκαιο, ούτε τα βρετανικά δικαστήρια θα υποχρεούνται να εξετάζουν τη συμβατότητα της νομοθεσίας της χώρας με αποφάσεις του ευρωδικαστηρίου.

Ωστόσο, οι Βρετανοί δικαστές θα μπορούν να αναφέρονται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θα έχουν εκδοθεί μέχρι την ημέρα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και οι οποίες θα έχουν ίδια νομική σημασία με εκείνες του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Facebook Comments