Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία δεν είναι και τόσο άσχημες, αλλά θεωρώντας ότι η δυναμική της εξαρτάται σημαντικά από τις προθέσεις της κυβέρνησης Trump, η αποτυχία αντικατάστασης του Obamacare επιδεινώνει τις προβλέψεις.

Το βασικό ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο μπορεί να υπάρξει σύμφωνη γνώμη για τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς μια ακόμα αποτυχία θα θέσει σε ισχυρή αμφιβολία τις δυνατότητες της κυβέρνησης Trump να ολοκληρώσει τα σχέδιά της.

Για την ώρα, οι αγορές μετοχών δείχνουν να προεξοφλούν ότι έρχονται θετικές ειδήσεις. Όμως, η αντίδραση των μετοχών την περασμένη Παρασκευή όταν και υπήρξε το πρόβλημα με το Obamacare, δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Trump δεν καταφέρει να περάσει την πολιτική του, ιδιαίτερα σε θέματα πολύ σημαντικότερα όπως αυτό του φορολογικού συστήματος.

Σε μεγάλο βαθμό, το ράλι στη Wall Street υποστηρίζεται και από τα μακροοικονομικά στοιχεία, αφού ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σημείωσε και νέα άνοδο το Μάρτιο και πλέον βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο του 2000.

Αναλυτές της Morgan Stanley, παρατήρησαν ότι υπάρχει και πάλι μια απόκλιση μεταξύ αυτών που χαρακτηρίζονται ως soft μακροοικονομικά δεδομένα και αυτών που χαρακτηρίζονται ως hard μακροοικονομικά δεδομένα. Όπως εξηγούν, η απόκλιση αυτή σημαίνει ότι οι πιθανότητες για θετικές εκπλήξεις στα macro έχουν μειωθεί σημαντικά και αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για αρνητικές εκπλήξεις.

31 03 17 ms

Βασικό ερώτημα των αναλυτών είναι κατά πόσο η φορολογική μεταρρύθμιση του Trump, μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία. Σίγουρα, μια αποτυχία για μεταρρύθμιση, θα έχει αρνητικές συνέπειες για την κυβέρνηση και αυτό θα μετατραπεί και σε αρνητικές συνέπειες για τις αγορές καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να κάνουν re-pricing.

Είναι όμως η μείωση της φορολογίας αυτή που θα δώσει ώθηση στην αμερικανική οικονομία; σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Brookings, μακροπρόθεσμα αυτό οδηγεί σε ισχυρότερη οικονομία.

Facebook Comments