Την Τρίτη στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Μπενουά Κερέ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος των συναντήσεων είναι η απόπειρα μείωσης των διαφορών με τους θεσμούς με φόντο πάντα το επικείμενο Eurogroup της Παρασκευής στη Βαλέτα της Μάλτας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει τα ανοικτά θέματα σε ασφαλιστικό και εργασιακά και η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα εκπροσωπηθεί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Άγνωστο αν και ποιες υποχωρήσει θα κάνει η ελληνική πλευρά στα ανοικτά ζητήματα της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που δόθηκε στη δημοσιότητα, στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου». Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές εστιάζουν στα κυρίαρχα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για να κλείσει η συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών και κατ’ επέκταση να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος. Όπως αναφέρεται και στην ημερήσια διάταξη: «Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά»

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση πραγματοποιεί κύκλο επαφών με στόχο την επίτευξη της δεύτερης αξιολόγησης και επισημαίνεται πως «καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα». 

Facebook Comments