JP Morgan: Τα τρία σενάρια του ελληνικού δράματος… μετά το Eurogroup
Από όσο φαίνεται ξεπεράστηκαν τα περισσότερα εμπόδια στο Eurogroup της Μάλτας, τα οποία είχαν μπλοκάρει τις συνομιλίες τους τελευταίους μήνες και φαίνεται να α
Από όσο φαίνεται ξεπεράστηκαν τα περισσότερα εμπόδια στο Eurogroup της Μάλτας, τα οποία είχαν μπλοκάρει τις συνομιλίες τους τελευταίους μήνες και φαίνεται να α
Από όσο φαίνεται ξεπεράστηκαν τα περισσότερα εμπόδια στο Eurogroup της Μάλτας, τα οποία είχαν μπλοκάρει τις συνομιλίες τους τελευταίους μήνες και φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για μια γρήγορη θετική επίλυση του αδιεξόδου, όπως σημειώνει η JP Morgan.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της αμερικάνικης τράπεζας το επόμενο βήμα θα είναι η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες για το staff-level agreement. Μόλις επιτευχθεί το SLA, το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τα μέτρα και στη συνέχεια το Eurogroup θα είναι σε θέση να συζητήσει και να οριστικοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Η JP Morgan ωστόσο παραθέτει τρία πιθανά σενάρια σχετικά με την εξέλιξη του… ελληνικού δράματος: το καλό, το κακό και το άσχημο. Τη μεγαλύτερη πιθανότητα δίνει στο καλό σενάριο μιας συμφωνίας έως τις 22 Μαΐου και αν και δίνει κάποια πιθανότητα σε πιο δυσμενή σενάρια, συνεχίζει να θεωρεί ότι ένα ατύχημα όπως το Grexit είναι εξαιρετικά απίθανο, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο μας. Επίσης, διατηρεί μια εποικοδομητική στάση μεσοπρόθεσμα για τα ελληνικά ομόλογα, σημειώνοντας πως το risk-reward συνεχίζει να είναι ελκυστικό
Τα τρία σενάρια
Το καλό σενάριο (85% πιθανότητα): Ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup στις 22 Μαΐου και πιθανώς και νωρίτερα. Η ελληνική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση τους SLA, που περιλαμβάνει την νομοθέτηση της μείωσης των συτβνάξεων και του αφορολόγητου. Η κατάσταση είναι λιγότερο σαφής για την αγορά ενέργειας και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά θα υπάρξει συμβιβαστική λύση μόλις η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις παραχωρήσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο.
Κάποια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας είναι επίσης απαραίτητη για πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Ευρώπη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και τα βιώσιμα πλεονάσματα και αν υπάρξει τότε η Ελλάδα θα είναι σε καλή θέση να ολοκληρώσει τη συμφωνία, ακόμη και πριν από τις 22 Μαΐου, και οι λόγοι είναι τρεις:
Πρώτον, υπάρχει η αίσθηση του έκτακτου από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει γρήγορα την συμφωνία, αφού θέλει να παραμένει στην εξουσία, παρά το πολιτικό κόστος των σκληρών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγει μια καταστροφική ήττα σε πιθανές πρόωρες εκλογές.
Δεύτερον, η οικονομία έχει ήδη χτυπηθεί σοβαρά από την αβεβαιότητα που έχουν δημιουργήσει οι καθυστερήσεις και η Ελλάδα θα βρεθεί πιθανότατα σε ύφεση στο α τρίμηνο του 2017, ενώ οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται. Η περαιτέρω καθυστέρηση δεν θα φέρει κανένα όφελος και θα είναι αντιπαραγωγική, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τους μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους και θα φέρει την κατάσταση σε τέτοιο σημείο όπου η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επανασχεδιαστεί, φέρνοντας έτσι μία χειρότερη συμφωνία για τη χώρα.
Τρίτον, φαίνεται προτιμότερο να υπάρξει μια συμφωνία πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών (στις 7 Μαΐου), γιατί μια νίκη έκπληξη από τη Le Pen θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη συνολική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και ακόμη και να εκτροχιάσει το τρέχον πλαίσιο των πιστωτών.
Σε αυτό το καλό σενάριο, η Ελλάδα θα μπορεί να ενταχθεί στο QE το καλοκαίρι, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα βρεθεί στο 5,5%-6%.
Το κακό σενάριο (12% πιθανότητα): Συμφωνία την τελευταία στιγμή
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν γεφυρώσουν τις διαφορές τους, ή / και αν κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν τα απαιτούμενα μέτρα. Είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί με σαφήνεια αυτό το σενάριο, αλλά οι συνομιλίες θα συνεχιστούν έως τα μέσα Ιουνίου. Τελικά βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί μία take-it-or-leave-it προσφορά, και έτσι θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Αυτό το σενάριο, παρά το θετικό τελικό αποτέλεσμα, θα είναι πολύ επιζήμια για την οικονομία, με την εκροή των καταθέσεων να εντείνεται, ενώ η απόδοση των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξευθεί στο 9-10%.
Το άσχημο σενάριο (3% πιθανότητα): Νέα κρίση ρευστότητας τον Ιούλιο
Οι φόβοι του Grexit θα επανέλθουν καθώς η Ελλάδα οδηγείται σε ένα νέο ατύχημα ρευστότητας, όπως το καλοκαίρι του 2015. Η τρέχουσα κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταρρέει τελικά κοντά στην προθεσμία του Ιουλίου και δεν υπάρχει προθυμία από την αντιπολίτευση να βοηθήσει την κυβέρνηση. Σε αυτό το σενάριο, θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και μια νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση θα μπορούσε να διαμορφωθεί με βάση τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις. Κατά την άποψη της JP Morgan, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δεν θα υπάρξει χρεοκοπία και το Grexit θα εκτονωθεί τελικά χάρη σε μια “γέφυρα” της τελευταίας στιγμής από τους Ευρωπαίους πιστωτές, σε αντάλλαγμα για ισχυρές δεσμεύσεις από τη νέα κυβέρνηση. Ωστόσο, η οικονομία θα βρεθεί σε ελεύθερη πτώση και πάλι, καθιστώντας έτσι το τρέχον μνημόνιο ξεπερασμένο, ενώ οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα θα εκτοξευθούν στο 20%.
Της Ελευθερίας Κούρταλη
Facebook Comments