Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί μόνο αφότου η Ελλάδα εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η δήλωση της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή, όταν διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα εάν οι εταίροι δεν εγκρίνουν μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις για το χρέος που θα εντάξουν τη χώρα μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

«Θέλουμε πρώτα να δούμε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις», είπε η εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, η Αθήνα θα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την ασφαλιστική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2020.

Από τις πληροφορίες του Reuters δεν είναι σαφές εάν η εκπρόσωπος εννοούσε πως το ζήτημα του χρέους μπορεί να τεθεί επί τάπητος από το 2019 κι έπειτα, ή μόνο αφού νομοθετηθούν τα μέτρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει ότι το θέμα του χρέους μπορεί να τεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών αφού επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα. Οι αποστολές των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 24 Απριλίου, δηλαδή μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται αν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι Ευρωπαίοι δεσμευθούν σε μία συγκεκριμένη στρατηγική μείωσης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε ωστόσο έχει διαμηνύσει πως η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι επείγων ζήτημα θα συζητηθεί μόνο μετά το πέρας του Μνημονίου, το 2018, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σήμερα Δευτέρα η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συναντάται με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όπου αναμένεται να συζητηθεί και η Ελλάδα, ενόψει και της κρίσιμης Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα.
 

Facebook Comments