Ψεύτικες ρήτρες και προϋποθέσεις για να καλλωπίσουν την κακή συμφωνία
«Η συμφωνία περιέχει μέτρα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό»
«Η συμφωνία περιέχει μέτρα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό»
Όσο και να προσπαθούν να αμπαλάρουν τη συμφωνία – η οποία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αφού πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά – η ουσία είναι πως το τέλος της λιτότητας… τελείωσε. Και ο λόγος συνοψίζεται στην φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά το Eurogroup. «Η συμφωνία περιέχει μέτρα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό».
Αν ίσχυε το αφήγημά τους για κάθε 1 ευρώ μέτρα, 1 ευρώ αντίμετρα, γιατί ο υπουργός των Οικονομικών να κάνει τέτοια.. εισαγωγή στη συνέντευξη τύπου;
Συνεπώς, η επιχείρηση «αντίμετρα» κάηκε, από τους ίδιους. Εκτός αυτού, αυτά που παρουσίασε ο κ. υπουργός ως τα θετικά μέτρα, το πώς ακριβώς θα δώσουν πίσω την κομμένη σύνταξη και την αύξηση της φορολογίας (άρα το περαιτέρω πετσόκομμα των εισοδημάτων) που θα έλθουν από τη συμφωνία για περικοπές ύψους 2% ΑΕΠ το 2019-2020, για να έλθει ο κόσμος στα ίσια του… ακόμη δεν μας το έχουν εξηγήσει.
Επιπλέον, θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για μέτρα 3,6 δις. ευρώ. Αυτό προκύπτει από το τρέχον ΑΕΠ και όχι από το εκτιμώμενο ΑΕΠ του 2019. Έτσι, τα μέτρα διαμορφώνονται στα 4,5 δισ. ευρώ περίπου , όπως πολύ πρόσφατα επεσήμανε και ο κ. Τζανακόπουλος σε δηλώσεις του στον Αντ1, ο οποίος είπε πως «από τον Νοέμβριο του 2016 το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ και εμείς καταφέραμε να πάρουμε και αντίμετρα ίδιου ύψους»….
Ας περάσουμε όμως στο πιο σημαντικό και μεγάλο ψέμα της συμφωνίας, όπως μας την παρουσίασε η κυβέρνηση. Στις «προϋποθέσεις» όπως τις χαρακτήρισε ο Τσίπρας, ή στην «ειδική ρήτρα» όπως την χαρακτήρισε ο Τσακαλώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών «αποκάλυψε» την Παρασκευή ότι έχουν αρχίσει ήδη οι συζητήσεις για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα και τις παρεμβάσεις στο χρέος και πως συμφωνήθηκε και «ρήτρα που ορίζει ότι για να εφαρμοσθούν οι παρεμβάσεις του 2019- 2020 που θα νομοθετηθούν τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει το 2018 να γίνουν πράξη και τα μέτρα για το χρέος».
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ το επανέλαβε με δικά του λόγια, ότι δηλαδή «χωρίς μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία θα μας εντάξουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE), δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα του 2019-2020. «Είναι προϋπόθεση», όπως διαμήνυσε στο κόμμα του. Έτσι, η Κεντρική Επιτροπή ανακοίνωσε πως στηρίζει τη συμφωνία αρκεί «τα αρνητικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν μόνο υπό την προϋπόθεση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους».
Νέος μπελάς μας βρήκε, με λίγα λόγια. Άλλα συμφώνησαν στο Eurogroup, άλλα βγαίνει η ελληνική κυβέρνηση και διαμηνύει ότι συμφωνήθηκαν. Βγάζει.. ρήτρες και προϋποθέσεις από το… καπέλο, οι οποίες όμως πολύ απλά δεν ισχύουν.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, στο Eurogroup της Μάλτας «δεν συζητήθηκε, ούτε αναφέρθηκε καν το θέμα του ελληνικού χρέους», πέραν αυτού που δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, ότι δηλαδή το Eurogroup θα επιστρέψει στο θέμα μετά την συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Τα μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετήσει τώρα, και να εφαρμοστούν το 2019-2020, έχουν συμφωνηθεί ανεξάρτητα από το χρέος.
Όπως μάλιστα δηλώνουν οι πηγές, «δεν υπάρχει καμία τέτοια ρήτρα όπως αυτή που ανακοίνωσε ο κ. Τσακαλώτος». Αν μην τι άλλο, θα το δήλωνε και ο Ντάισελμπλουμ όταν ανακοίνωσε τα μέτρα την Παρασκευή.
Και ο λόγος είναι πολύ απλός. Γιατί, όπως είχε συμφωνηθεί από τον Μάιο του 2016, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν και θα εφαρμοστούν εάν και εφόσον η Ελλάδα κριθεί ότι τα χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος. Με λίγα λόγια, αν το πρόγραμμα του ESM κινηθεί εντός των στόχων και «βγει» , μπορεί τον Αύγουστο του 2018 οι θεσμοί να καταλήξουν ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέα ελάφρυνση χρέους. Άρα είναι λίγο… δύσκολο το Eurogroup να συμφώνησε στη Μάλτα σε μία τέτοια ρήτρα-προϋπόθεση, όπως αυτή που παρουσιάζουν Τσίπρας-Τσακαλώτος.
Όπως τόνισε και τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του Σόιμπλε, «η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει πρώτα τις μεταρρυθμίσεις πριν εξετασθεί αν χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους».
Από τη μία λοιπόν σκέφτεται κανείς πως ο Τσίπρας το είπε αυτό για να ηρεμήσει τα εσωκομματικά πνεύματα για να ψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή και να μην υπάρξουν καταστροφικές για την εξουσία του, διαρροές. Από την άλλη όμως, δεν μπορεί και να μην σκεφτεί κανείς επίσης, πως μπορεί να μπουν τόσο βαθιά σε αυτό το νέο ψέμα τους, που να δημιουργήσουν νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, φέρνοντάς μας για μία ακόμη φορά στο χείλος του γκρεμού…
Facebook Comments