Στο Eurogroup της Μάλτας η ελληνική κυβέρνηση έφτασε σε πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Κατηγόρησε και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη ότι απαιτούσε μια άνευ όρων παράδοση και υποσχόταν «τόσα και άλλα τόσα μέτρα», ενώ την ίδια στιγμή χαρακτήριζε «ιδεοληψία της Αριστεράς» την επαναφορά της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην αγορά εργασίας. Παρά το ότι γνώριζε πως η ευθύνη των καθυστερήσεων βρισκόταν εξολοκλήρου στην πλευρά των δανειστών επέμενε να κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Υποστήριξε πως «η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται για τρίτη φορά σε στρατηγικό αδιέξοδο», αφού «το σχέδιο της αριστερής παρένθεσης ηττήθηκε για άλλη μια φορά».

Σε ο,τι αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Μάλτας, επανέλαβε πως προβλέπει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς για κάθε 1 ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και 1 ευρώ ελάφρυνσης, δηλώντας βέβαιος πως  θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, που είναι όρος για την εφαρμογή των θετικών μέτρων.

Πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης, μετά και τη συμφωνία της Μάλτας, παραμένει μία συνολική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τον καθορισμό του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018.

Δίνοντας το χρονοδιάγραμμα είπε πως μετά την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα ώστε να ολοκληρωθεί το SLA και να υπάρξει κατάληξη στα προαπαιτούμενα. Θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία: α) θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία, β) θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (που τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Όπως είπε, Αυτή είναι και η προϋπόθεση για να εφαρμοστούν τα μέτρα τροποποίησης του δημοσιονομικού μείγματος που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-δανειστές. 

Συμπλήρωσε πως ο προσδιορισμός εξάλλου των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελούν την αναγκαία αλλά και ικανή συνθήκη ώστε το ΔΝΤ να καταλήξει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας του χρέους, το δ.Σσ. του να μπορέσει νομικά να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή, ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, πρόσθεσε.

Facebook Comments