Υποτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, λέγοντας ότι επιμένει σε απαισιόδοξες προβλέψεις και συνήθως πέφτει έξω σε αυτές.

Μεταξύ άλλων, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που «ενδεχομένως θα δείξουν μεγαλύτερα νούμερα» και πρόσθεσε ότι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι διαρκής.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παράλληλα με το επόμενο βήμα στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελεί προϋπόθεση για την ευόδωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος δεν το επιζητεί μόνο η κυβέρνηση, αλλά το έχει θέσει ως προϋπόθεση και το ΔΝΤ για συμμετοχή στο πρόγραμμα και υπενθύμισε ότι και η Γερμανία έχει θέσει ως προυπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία», πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα πλέον ΔΝΤ και Γερμανία να κάνουν υποχωρήσεις και πως «κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση για οποιοδήποτε καθυστέρηση».

Στο σημείο αυτό διαβεβαίωσε ότι έχουν μπει τα πράγματα σε τέτοιο δρόμο, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα οδηγήσει και στην ένταξη στο QE.

Αναφερόμενος στον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

Facebook Comments