Δωρεά, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, προς το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, η οποία καλύπτει την προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για οκτώ χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου, ανακοίνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε ειδική εκδήλωση. Η δωρεά εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ενάντια στην κρίση και πραγματοποιείται επιπλέον της τακτικής κοινωφελούς δράσης του Ιδρύματος.

Αναλυτικά, η δωρεά αφορά στην προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, 26 ασθενοφόρων 4Χ4, καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Επιπλέον, μέσω της δωρεάς, το Ίδρυμα θα υποστηρίξει και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου της Αττικής, το οποίο δέχεται ετησίως άνω των 1.700.000 κλήσεων. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την ηλεκτρονική διαχείριση των περιστατικών και την εφαρμογή τηλεματικής παρακολούθησης των 200 ασθενοφόρων οχημάτων, που δρουν στην περιφέρεια Αττικής, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα βελτίωσης του χρόνου ανταπόκρισης κατά 25%. Σήμερα οι κάρτες είναι χειρόγραφες και όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, κατά μέσο όρο γράφονται τηλεφωνικά 48 κάρτες, που αντιστοιχούν σε 96 λεπτά χαμένο χρόνο, κούραση για το προσωπικό που συνεπάγεται αύξηση της πιθανότητας λάθους. «Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στις προσπάθειες αναβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ», ανέφερε για την τηλεματική ο κ. Καρακατσιανόπουλος.

Τα νέα οχήματα εκσυγχρονίζουν το 22% του συνολικού στόλου του ΕΚΑΒ (650 οχήματα) και στο σύνολό τους θα αντικαταστήσουν παλαιότερης τεχνολογίας οχήματα, σημείωσε ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος, Γιάννης Ζερβάκης. Ο ίδιος μίλησε για τη «διαδρομή» της συνεργασίας με το ΕΚΑΒ, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο και σε σύντομο διάστημα ολοκληρώθηκε, αποτελώντας «παγκόσμιο ρεκόρ» για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. «Διότι ένα από τα προβλήματα του κράτους είναι η τρομερή γραφειοκρατία η οποία προκαλεί τρομερές καθυστερήσεις σε κάθε βήμα», πρόσθεσε ο κ. Πολάκης.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργάνωσε διαδικασία προσφορών, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, το οποίο και έθεσε τις προδιαγραφές των οχημάτων που θα καλύψουν τις υπάρχουσες ανάγκες του στόλου του. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πέντε εταιρείες.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αφού ευχαρίστησε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη στήριξη στο ΕΚΑΒ, κάνοντας λόγο για μεγάλη προσφορά, ευχήθηκε η κίνηση του Ιδρύματος να βρει μιμητές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε εκπρόσωποι της αστικής τάξης της χώρας που γυρνάει ένα μέρος των κερδών της μέσα από την ενίσχυση των δημόσιων υποδομών και μακάρι το παράδειγμά σας να βρει μιμητές, γιατί σε μία κοινωνία, η οποία έχει πέσει στα πηγάδια των μνημονίων και την οποία προσπαθούμε να τη σύρουμε από μέσα, πρέπει όλες οι υγιείς κοινωνικές δυνάμεις που υπάρχουν σε αυτόν τον τόπο να βάλουν το χεράκι τους και εσείς το βάζετε».

Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι μεγάλο μέρος του στόλου των ασθενοφόρων χρειάζεται αντικατάσταση, συμπληρώνοντας ότι το ΕΚΑΒ έχει περίπου 4.000 εργαζόμενους και περίπου 700 ασθενοφόρα, τα περισσότερα έχουν κλείσει δεκαετία, με την τελευταία αγορά να έχει γίνει «σε εξαιρετικά υψηλές τιμές το 2004, τότε που γίνονταν τα μεγάλα γλέντια». Όπως επισήμανε, με τη δωρεά των 143 ασθενοφόρων, την αγορά 90 και την ολοκλήρωση διαγωνισμού για την προμήθεια 120, προχωρά η ανανέωση του στόλου. Σχετικά με την πρόσληψη διασωστών, υπογράμμισε ότι έχουν διοριστεί 187, μέσα στο καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης 100 και αναμένεται η προκήρυξη για ακόμη 40.

Τα 143 οχήματα θα διατεθούν σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας, στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση σε θέματα δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας όλων των κατοίκων της χώρας.

Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1996, έως σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει συνολικά 1,6 δισ. ευρώ μέσω 3.801 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 112 κράτη ανά τον κόσμο.

 

Facebook Comments