Eurobank: Αυξάνονται οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας
Η βελτίωση των δίδυμων ελλειμμάτων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό
Η βελτίωση των δίδυμων ελλειμμάτων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό
Η μελέτη εστιάζει στην εξέλιξη των δίδυμων ελλειμμάτων της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν, μεταξύ άλλων, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού της Κεντρικής Κυβέρνησης τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους. Επιπροσθέτως, επιχειρεί μια συνοπτική αξιολόγηση των γενικότερων εξελίξεων στην πραγματική οικονομία, βασιζόμενη στα προκαταρτικά στοιχεία των εθνικών λογαριασμών για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 (flash Q2 2013 GDP).
Οι βασικές επισημάνσεις και εκτιμήσεις της παρούσας μελέτης είναι οι ακόλουθες:
• Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων για το 2013, με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού να υποδεικνύουν σημαντική πιθανότητα επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το τρέχον έτος. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για την παροχή νέων διευκολύνσεων από τους επισήμους δανειστές με στόχο την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους της χώρας και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Γενικής Κυβέρνησης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
• Το εξωτερικό έλλειμμα συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό, υποβοηθούμενο από τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό, τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισαγωγών και την ευεργετική επίδραση των προγενέστερων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους στο ισοζύγιο εισοδημάτων. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες μας εκτιμήσεις, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ ή χαμηλότερα το τρέχον έτος, από 2.9% του ΑΕΠ το 2012.
• Παρά τους υφιστάμενους κίνδυνους στο μέτωπο της εγχώριας οικονομίας, η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της τριμηνιαίας μεταβολής του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους) το δεύτερο τρίμηνο του έτους και τη συνεχιζόμενη βελτίωση σειράς πρόδρομων δεικτών και δεικτών οικονομικής συγκυρίας σηματοδοτούν σημαντική πιθανότητα εμφανέστερης βελτίωση της δυναμικής του ΑΕΠ το 2ο εξάμηνο του 2013.
Σημειώνεται ότι το νέο τεύχος της περιοδικής της έκθεσης Greece Macro Monitor δημοσίευσε σήμερα η Διεύθυνση Τρέχουσας Οικονομικής Ανάλυσης. Συγγραφέας της έκθεσης είναι ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής της Διεύθυνσης.
Facebook Comments