Επιδημία ιλαράς στην Ευρώπη, απειλή και για την Ελλάδα;
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επιδημικών κρουσμάτων της ιλαράς
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επιδημικών κρουσμάτων της ιλαράς
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στην Ευρώπη καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των επιδημικών κρουσμάτων της ιλαράς σε αρκετές χώρες από την Γάλλια μέχρι την Ουκρανία, λόγω ανεπαρκούς εμβολιασμού, όπως προειδοποίησε στα τέλη Μάρτιου ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) σε ανακοίνωση του.
Ο ΠΟΥ κατέγραψε “περισσότερα από 500 κρούσματα” στην Ευρώπη, από τα οποία τα 474 σε επτά χώρες: τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία.
Οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι:
Η Ιταλία όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα, (283) ενώ η Ρουμανία, έχει έως τώρα 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016.
Η ιλαρά, που είναι μια ιογενής λοίμωξη ιδιαίτερα μεταδοτική και σοβαρή, ΜΟΝΟ το 2015, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.
Το 1980, ξεκίνησε σε παγκόσμια κλίμακα, ο συστηματικός εμβολιασμός με το τριπλό εμβόλιο της ιλαράς ερυθράς παρωτίτιδας ( ΜΜR). Τότε είχαμε παγκοσμίως 2,6 εκατομμύρια θανάτους από ιλαρά. Πως εξελιχτήκαν στη συνέχεια τα δεδομένα για την ιλαρά;
2000: 562.000 θάνατοι (μειωθήκαν στο ¼ περίπου δηλαδή)
2012: 122.000 και
2015: 134.00 θάνατοι
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα με την ιλαρά;
Κατά την περίοδο 2004-2014 δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, 838 κρούσματα ιλαράς.
Τα τελευταία 2 χρόνια δεν καταγράφονται περιστατικά ιλαράς στη χώρα μας.
Από αυτά, η συντριπτική πλειοψηφία ήταν παιδιά ανεμβολίαστα ή ήταν εμβολιασμένα με μία δόση εμβολίου. Να τονίσουμε εδώ ότι ο εμβολιασμός για την ιλαρά, απαιτεί 2 δόσεις και ότι δυστυχώς η μια μόνο δόση δεν αρκεί για να δώσει αποτελεσματική, πλήρη προστασία.
Η ιλαρά είναι μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος.
Ο ιός της ιλαράς είναι 9 φορές πιο μολυσματικός από την ηπατίτιδα C και τον Ebola και 4,5 φορές πιο μολυσματικός από τον HIV, γι αυτό και σε κοινότητες ανεμβολίαστων ατόμων, η ιλαρά προκαλεί βίαια ξεσπάσματα επιδημιών.
Αρχικά η ιλαρά, μπορεί να μιμηθεί ένα κοινό κρυολόγημα ή γρίπη. Παρουσιάζει ψηλό πυρετό, έντονα καταρροϊκά συμπτώματα (δακρύρροια, ρινόρροια, φτερνίσματα,), βήχα, επιπεφυκίτιδα και φωτοφοβία.
Χαρακτηρίζεται όμως από έκθυση κηλιδοβλατιδώδους εξανθήματος.
Συνολικά διαρκεί 10-15 ημέρες μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Το σημαντικό ποιο είναι: Περίπου 30% των περιπτώσεων ιλαράς έχουν μια ή περισσότερες επιπλοκές που είναι συχνότερες σε παιδιά <5 ετών.
Οι συχνότερες επιπλοκές εμφανίζονται από το πεπτικό, αναπνευστικό και το ΚΝΣ. Από το πεπτικό εμφανίζεται διάρροια,και σπανίως παροδική ηπατίτιδα.
Σοβαρότερες επιπλοκές είναι η πνευμονία ιογενής ή δευτεροπαθής από μικρόβια η οποία αποτελεί και τη συχνότερη αιτία θανάτου, η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα η οξεία εγκεφαλίτιδα που προβάλλει με υπερπυρεξία, ανησυχία, διέγερση, θόλωση της διάνοιας, σπασμούς και κώμα.
1/1000 κρούσματα θα πεθάνει ενώ 1/5 κρούσματα θα χρειαστεί να νοσηλευτεί!!
Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα “ασφαλές και αποτελεσματικό” εμβόλιο. Δυστυχώς όμως στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, του ορίου που θεωρείται απαραίτητο για να μην προκληθεί επιδημία.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το πρόβλημα έγκειται μάλλον στον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι για τα εμβόλια .
Ας μην ξεχνάμε ότι την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχτεί μια αρκετά σημαντική αντιεμβολιαστική στάση με πολλούς ανθρώπους, κυρίως γονείς να επιλέγουν να μην εμβολιάζουν τα παιδιά τους παρασυρόμενοι κυρίως από παραπληροφόρηση για δήθεν παρενέργειες των εμβολίων αγνοώντας μια επιτυχημένη πρακτική πολλών δεκαετιών, με επιβεβαιωμένα και αδιαμφισβήτητα οφέλη. Η συμβολή των εμβολίων είναι τεράστια για την Δημόσια Υγεία, καθιστώντας τα μια σαφή νίκη της ιατρικής απέναντι σε πολύ σοβαρά και θανατηφόρα νοσήματα.
Ο εμβολιασμός για την ιλαρά μπορεί να γίνει από την ηλικία των 12 μηνών και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως την ηλικία των 4-6 ετών, συστήνουμε όμως να έχει ολοκληρωθεί και νωρίτερα καθώς τα παιδιά εκτίθενται σε συγχρωτισμένα περιβάλλοντα όπως αυτό του σχολείου από αρκετά μικρή ηλικία πια.
Η πρόληψη είναι η μόνη ασφαλής αντιμετώπιση απέναντι στην ιλαρά ,αλλά παράλληλα είναι σεβασμός και υποχρέωση όχι μόνο απέναντι στα παιδιά μας αλλά και απέναντι στη Δημόσια Υγεία.
Οι λοιμώξεις δεν έχουν σύνορα!
Facebook Comments