Η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων τονίζει την ανάγκη δημιουργίας του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου στην ελληνική οικονομία.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων, η εμπέδωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ψήφιση των σχετικών μέτρων την επόμενη εβδομάδα, διαμορφώνει ένα ευνοϊκό έδαφος για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και την προσέλκυση κρίσιμων επενδύσεων στη χώρα.

Κατά την Alpha Bank, μάλιστα, η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει επίσης, την άποψη ότι δεν απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, μέσω της μελλοντικής εκλογίκευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Την ίδια ώρα, στην ανάλυση της τράπεζας διαπιστώνεται εξισορρόπηση των εξωτερικών συναλλαγών, καθώς η Ελλάδα έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό, το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η προσαρμογή αυτή, όπως τονίζεται, στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στην αποδυνάμωση της ζήτησης για εισαγόμενα καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά.

Ωστόσο, ενώ η χώρα έχει ανακτήσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, σε όρους κόστους εργασίας, δεν έχει κατορθώσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία μόνιμα πλεονασματική θέση στις εξωτερικές συναλλαγές, καθώς δεν έχει μεταβάλλει ουσιωδώς το παραγωγικό της μοντέλο.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι η Ελλάδα σημειώνει απώλεια του μεριδίου των εξαγωγών της στο σύνολο των εισαγωγών παγκοσμίως, καθώς ο λόγος μειώθηκε κατά 3,7% στην διετία 2013 – 2015, έναντι αύξησης 2,25% την περίοδο 2001 – 2008.

Facebook Comments