Η Goldman Sachs σε έκθεσή της για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, σημειώνει ότι δεν θα καταλήξει το σημερινό Eurogroup σε συμφωνία για τους όρους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αντίθετα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αρκεστούν να συμφωνήσουν στην ανάγκη εντατικοποίησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η τελική λύση για το χρέος -όποτε και αν επιτευχθεί- δεν πρόκειται να περιλαμβάνει την ονομαστική μείωση του χρέους.

Κατά πάσα πιθανότητα -όπως αναφέρει η τράπεζα- Ελλάδα και δανειστές θα συμφωνήσουν απλώς στην περαιτέρω επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του ESM, στη μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως, στην ανταλλαγή ομολόγων.

Όσον αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η Goldman Sachs θεωρεί απίθανη την ένταξη της Ελλάδας, λόγω των «στενών χρονικών περιθωρίων». «Η ΕΚΤ ενδεχομένως, θα έχει ξεκινήσει ήδη τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, όταν τα ελληνικά ομόλογα καταστούν επιλέξιμα» τονίζει ενδεικτικά.

Τέλος, χαρακτηρίζει «βέβαιη» την επίτευξη μίας συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, δεδομένων και των πληρωμών του ελληνικού δημοσίου τον προσεχή Ιούλιο.

Facebook Comments