Προς το τεχνικό όριο του 6% κινείται η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου, μετά τις αναφορές στον ξένο Τύπο ότι ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ φαίνεται να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το χρέος την στιγμή που απομένουν τρεις εβδομάδες για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (13.01), η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 13,4 μονάδες βάσης στο 5,915%. Στον αντίποδα, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 19,3 μονάδες βάσης στο 5,783%.

Οι έντονες διακυμάνσεις οφείλονται στις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα του χρέους, με τη διαμάχη στους κόλπους των δανειστών να συντηρεί τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα, χάρη στις προοπτικές περί «λευκού καπνού» στο Eurogroup της Δευτέρας, οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν υποχωρήσει κάτω του 5% -το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει τις επαφές με κορυφαίες τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής στις αγορές ομολόγων, ακόμη και εντός του Ιουλίου.

Προβληματισμός εγείρεται στις αγορές και για τη δυνατότητα ένταξης των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς πλέον τα χρονικά περιθώρια γίνονται πιεστικά.

«H Ελλάδα είναι απίθανο να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, προτού η ΕΚΤ ξεκινήσει την περιστολή του μηνιαίου ρυθμού αγορών» σχολίαζε σε χθεσινή της έκθεση, η Goldman Sachs.

Facebook Comments