Για όσους δεν έβλεπαν Survivor…
Θα ήθελα λοιπόν αρχικά να αναφερθώ στα φορολογικά σημεία των μέτρων που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο
Θα ήθελα λοιπόν αρχικά να αναφερθώ στα φορολογικά σημεία των μέτρων που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο
Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κος Τσακαλώτος, ανέφερε ότι δεν χρειάζονται εντάσεις, οι 9 στους 10 Έλληνες βλέπουν Survivor.
Επειδή τυχαίνει να είμαι ο ένας στους δέκα που αποφάσισα να παρακολουθήσω την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή και τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, θεώρησα ότι πρέπει να γράψω πέντε αράδες για το πολυνομοσχέδιο, τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν προταθεί να συζητηθούν και να ψηφιστούν στη Βουλή.
Θα ήθελα λοιπόν αρχικά να αναφερθώ στα φορολογικά σημεία των μέτρων που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο, ξεκινώντας από το πολυδιαφημισμένο αφορολόγητο και την μείωση του. Από 1/1/2019 η εφάπαξ έκπτωση φόρου που θα έχουν όσοι φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων διαμορφώνεται ως εξής:
– Για όσους δεν έχουν τέκνα 1.250 ευρώ από 1.900 που ισχύει σήμερα. Έτσι το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται περίπου στα 5.681 ευρώ.
– Για όσους έχουν ένα τέκνο 1.300 ευρώ από 1.950 που ισχύει σήμερα. Έτσι το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται περίπου στα 5.909 ευρώ.
– Για όσους έχουν δύο τέκνα 1.350 ευρώ από 2.000 που ισχύει σήμερα. Έτσι το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται περίπου στα 6.136 ευρώ.
– Για όσους έχουν τρία τέκνα και άνω 1.450 ευρώ από 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Έτσι το έμμεσο αφορολόγητο διαμορφώνεται περίπου στα 6.591 ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις θα είναι αρκετά υψηλές για το σύνολο των φορολογουμένων και πολλές φορές μπορεί να φτάνει και να ξεπερνά τα μηνιαία εισοδήματα του φορολογούμενου.
Βέβαια, δυστυχώς, μέσα στο νομοσχέδιο δεν είδαμε πουθενά την κατάργηση των τεκμηρίων και την αντικατάσταση τους από το περιβόητο περιουσιολόγιο. Το ελάχιστο τεκμήριο για τον άγαμο είναι 3.000 ευρώ κι εάν σε αυτό προσθέσουμε 2.000 για ένα Ι.Χ. 1.000 κ.εκ δεκαετίας και 1.600 για οικία 40 τ.μ το αφορολόγητο πάει περίπατο. Αν το αμάξι είναι καινούργιο, τότε το αφορολόγητο πάει περίπατο χωρίς σπίτι. Με λίγα λόγια, η νέα κλίμακα θα πλήξει ακόμα και αυτούς που δεν θα έχουν καθόλου εισοδήματα ή αυτούς με ελάχιστα εισοδήματα λόγω των τεκμηρίων.
Και να σκεφτεί κανείς ότι η έκπτωση φόρου θα είναι μαχητή μέσω του πλαστικού χρήματος!
Εκτός όμως από την αλλαγή του έμμεσου αφορολογήτου, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και μία σειρά άλλων σημαντικών φορολογικών αλλαγών οι οποίες είναι:
1. Από 01/01/2018 καταργείται η έκπτωση φόρου κατά 1,5% που γίνονταν στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών και συντάξεων.
2. Αναδρομική κατάργηση από 1/1/2017 της φοροελάφρυνσης του 10% επί του ποσού των ιατρικών-φαρμακευτικών δαπανών και της νοσοκομειακής περίθαλψης που είχε κάνει ο φορολογούμενος εφόσον αυτές ξεπερνούσαν το 5% του ατομικού του ετήσιου εισοδήματος. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γιατροί με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν συμμετέχουν στο «χτίσιμο» του αφορολογήτου, θα πρέπει πλέον να περιληφθούν αφού καταργείται η φοροαπαλλαγή.
3. Μείωση των επιδομάτων για το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 50%, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν δαπάνες ύψους 58 εκατ. ευρώ μέσα στο 2018.
4. Κλιμακωτή φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτά ο φορολογούμενος από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων με την κλίμακα των ενοικίων. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ για τα εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά. Βέβαια, θα πρέπει να δημιουργηθούν και τα ανάλογα ειδικά μητρώα που προβλέπονται στον νόμο.
5. Καταργείται η έκπτωση, το 25%, που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση, με στόχο να εξοικονομηθούν 44 εκατ. ευρώ το 2018.
6. Ελάττωση στα πρόστιμα του Φ.Π.Α. που προκύπτουν από τον εντοπισμό εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων σε ελέγχους χρήσεων πριν το 2014, με σκοπό να προσεγγίσουν τα ήδη υπάρχοντα πρόστιμα που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας από το 2014 και έπειτα.
7. Επαναφορά του συντελεστή Φ.Π.Α., από την 1η Ιουλίου 2017, από το 24% στο 13% για τα αγροτικά εφόδια. Η μείωση αυτή αφορά τους σπόρους, τις ρίζες, τα ζωντανά ζώα που προορίζονται για την ανθρώπινη διατροφή, τα λιπάσματα κ.ο.κ. όπως και την παροχή υπηρεσιών για τη γεωργική παραγωγή.
8. Σταδιακή ένταξη, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2020, όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στο δίκτυο των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω πλαστικού χρήματος, το οποίο κάνει υποχρεωτική την εγκατάσταση POS.
9. Εκ νέου υπολογισμός της αξίας των ακινήτων που λόγω χρεών κατάσχονται από το Δημόσιο, παίρνοντας ως βάση τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς και όχι βάσει των αντικειμενικών αξιών.
10. Περιορισμός των αρμοδιοτήτων που έχουν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Από την 1η Αυγούστου 2017 δεν θα είναι σε θέση να κοινοποιούν και να αποστέλλουν στις ελεγκτικές υπηρεσίες παραγγελίες για ελέγχους σε περιπτώσεις μεγάλης φοροαποφυγής.
11. Ίδρυση Ειδικής Υπηρεσίας για την εκπλήρωση των εισαγγελικών παραγγελιών ελέγχου σε περιπτώσεις μεγάλου οικονομικού εγκλήματος που έχουν ποινική μορφή.
12. Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018, θα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους έλεγχοι που αφορούν την τελευταία τριετία.
Αναλόγως με την «εκτίμηση» της κάθε υπόθεσης βέβαια, θα μπορεί να διενεργείται έλεγχος και στα δύο φορολογικά έτη πριν την τριετία που προαναφέρθηκε.
Εάν «πιάσουμε» τους στόχους που μας έχουν τεθεί μέχρι και το 2019, το 2020 θα κάνουν την εμφάνισή τους και τα αντίμετρα στα οποία θα αναφερθώ παρακάτω:
1. Μείωση του φορολογικού συντελεστή από 22% που ισχύει σήμερα, σε 20% για εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ.
2. Έκπτωση στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) από 10% έως και 30%, με την προϋπόθεση ότι το ποσό το οποίο χρεώνεται ο φορολογούμενος δεν ξεπερνάει τα 700 ευρώ. Σημειώνεται ότι η έκπτωση αυτή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 70 ευρώ. Αν κάποιος φορολογούμενος υπάγεται στην απαλλαγή του 50% από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α., το ποσό για το οποίο δικαιούται την έκπτωση αναπροσαρμόζεται στα 1.400 ευρώ.
3. Μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών όλων των νομικών προσώπων και οντοτήτων από το 29% στο 26% από 1/1/2019. Από την παραπάνω μείωση του συντελεστή εξαιρούνται μόνο τα πιστωτικά ιδρύματα.
4. Επαναπροσδιορίζεται η κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης.
Μηδενίζεται το ποσοστό για εισοδήματα μέχρι τις 30.000 ευρώ, και μειώνεται το ποσοστό για τα εισοδήματα μέχρι 65.000 ευρώ.
Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την ελπίδα ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο με φορολογικές επιβαρύνσεις τις οποίες θα πρέπει να σχολιάσουμε. Τη συγκεκριμένη ελπίδα την έχω εκφράσει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 7 έτη αλλά μόνιμα αποδεικνύεται ότι θα πρέπει να την εκφράσω ξανά.
Μέχρι τότε καλό θα είναι να κερδίζουμε το τοτέμ της ασυλίας, είτε ομαδικά, είτε ατομικά που θα έλεγε και ο γνωστός παρουσιαστής!
Facebook Comments