Πολεμική αναμονή στα Διεθνή Χρηματιστήρια
Πολεμική αναμονή επικράτησε και χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που η Δύση βρίσκεται έτοιμη για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
Πολεμική αναμονή επικράτησε και χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που η Δύση βρίσκεται έτοιμη για τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία
ΗΠΑ και Βρετανία δήλωσαν απολύτως πεπεισμένες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον επιστροφή από την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των πέντε χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία έληξε αργά χθες βράδυ χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Η Μόσχα και το Πεκίνο εξακολούθησαν να απορρίπτουν τη στρατιωτική επιλογή που προωθούν η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Ντέιβιντ Κάμερον είχε καταθέσει ένα σχέδιο που ουσιαστικά, εκλαμβάνεται ως η τελευταία πράξη νομιμοποίησης της διεθνούς επέμβασης.
Από την πλευρά της, και κλιμακώνοντας την ένταση, η συριακή κυβέρνηση απάντησε ότι η χώρα θα αμυνθεί με τρόπο που θα «εκπλήξει» τους πάντες.
Υπό το κλίμα αυτό και με τους Δυτικούς συμμάχους σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα, οι αγορές επέλεξαν «ασκήσεις ψυχραιμίας» μετά την προχθεσινή μεγάλη πτώση, ενώ και πάλι οι μεγάλοι κερδισμένοι της γεωπολιτικής έντασης ήταν το πετρέλαιο και ο χρυσός.
Η WALL STREET
Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν το απόγευμα κατά 0,4% και βρισκόταν στις 14.836 μονάδες, ο S&P κέρδιζε 0,52% και είχε φθάσει στις 1.639 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωνε άνοδο 0,6% και βρισκόταν στις 3.600 μονάδες.
Προχθές ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ ο S&P 500 επέδειξε την χειρότερη συνεδρίαση από τα τέλη Ιουνίου.
ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Κλίμα ψύχραιμης υποχώρησης επικράτησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με πλέον σημαντικές απώλειες εκείνες του κλάδου των αερομεταφορών, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου. Αντιθέτως, ενισχύθηκαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. Οι μετοχές των Air France-KLM Group και Lufthansa υποχωρούσαν το απόγευμα περισσότερο από 4%, ενώ κέρδη 2,3% κατέγραφε η Statoil και 2,9% η BG Group.
Ο δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρούσε κατά 0,69% και βρισκόταν στις 296,94 μονάδες, ενώ απώλειες 0,38% κατέγραφε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έχοντας φθάσει στις 6.416,7 μονάδες.
Πτώση 1,05% σημείωνε ο δείκτης DAX 30 της Φραγκφούρτης φθάνοντας στις 8.155,7 μονάδες, απώλειες 0,27% κατέγραφε ο CAC 40 του Παρισιού και βρισκόταν στις 3.957,9 μονάδες, υποχώρηση 0,9% σημείωνε ο ισπανικός IBEX φθάνοντας στις 8.320 μονάδες και πτώση 0,28% εμφάνιζε ο πορτογαλικός PSI που βρισκόταν στις 5.845,5 μονάδες. Αμετάβλητος ήταν ο ιταλικός δείκτης FTMIB στις 16.679 μονάδες.
ΣΤΑ ΥΨΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΣ
Οι αναταράξεις που προκαλεί το πολεμικό κλίμα στη Συρία ώθησαν και πάλι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου και του χρυσού.
Η τιμή του πετρελαίου κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη των 2 δολαρίων το βαρέλι, με το Brent να ξεπερνά και τα 117 δολάρια και το αμερικανικό αργό να κινείται σε υψηλό διετίας. Η τιμή του Brent άγγιξε το υψηλό εξαμήνου των 117,23 δολαρίων το βαρέλι, ενώ εκείνη του αμερικανικού αργού κατέγραφε άνοδο 2,30 δολαρίων στα 111,31 δολάρια, έχοντας αγγίξει το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 112,15 δολαρίων – το ανώτερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011.
Την ίδια ώρα, ο χρυσός διαμορφωνόταν σε υψηλό τριμήνου, καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη του 1%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωνε και η τιμή του αργύρου.
Η τιμή spot του χρυσού έφθασε στα 1.431,09 δολάρια η ουγκιά, ενώ νωρίτερα άγγιξε και τα 1.433,1 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 14 Μαΐου. Η τιμή spot του αργύρου έφθασε στα 25,02 δολάρια .
ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Στο μέτωπο των νομισμάτων η ινδική ρουπία έκανε τη μεγαλύτερη βουτιά των τελευταίων δύο δεκαετιών, αφού ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε έως και 3,9% στο ιστορικό χαμηλό του 68,7550 έναντι του δολαρίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση του νομίσματος από το 1993.
Το αμερικανικό δολάριο ήταν εκείνο που ενισχύθηκε έναντι των περισσότερων νομισμάτων, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Συρία κάνει εντονότερη την πτώση των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το δολάριο ενισχυόταν το απόγευμα κατά 0,3% έναντι του γεν στα 97,30 γεν και κατά 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,3381 δολάριο.
ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Στους κερδισμένους της ημέρας ήταν και τα γερμανικά ομόλογα, καθώς οι αυξανόμενες προοπτικές στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία οδηγούν τους επενδυτές σε αναζήτηση «ασφαλών καταφυγίων». Τα futures των γερμανικών ομολόγων αυξήθηκαν στις 140,79 μονάδες, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου να υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,824%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς τίτλου βρισκόταν στο 4,44%, του ισπανικού στο 4,52%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείτο στο 10,38%.
Η απόδοση του δεκαετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου βρισκόταν στο 2,75%, ενώ εκείνη του αντίστοιχου βρετανικού στο 2,80%.
Facebook Comments