…Πτωτικά και χθες τα διεθνή χρηματιστήρια, όχι όμως στον βαθμό της Τρίτης…

…Φαίνεται ότι οι επενδυτές «χώνεψαν» την πιθανολογούμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρία. Για σαββατοκύριακο μιλάνε…

…Εντύπωση πάντως προκάλεσε η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Είναι όμως η Συρία πραγματικά σημαντική για το πετρέλαιο; Μία απάντηση δίνει η SocGen, που όπως τονίζει, οι κατευθυνόμενες προς το πετρέλαιο επιθέσεις κινούνται νότια και δυνητικά θα διαταράξουν τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα του πετρελαίου της Βασόρας που εξάγονται μέσω του λιμένα της στον Περσικό Κόλπο.

…Ο κ. Michael Wittner, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, σε ειδική ανάλυση για τους πελάτες της τράπεζας εξηγεί το τι ακριβώς θα σημαίνει μία επέμβαση στη Συρία, για την αγορά πετρελαίου.

…Οπως επισημαίνει, η Συρία από μόνη της δεν είναι ένας πραγματικός παίκτης στην αγορά πετρελαίου, κι έτσι δεν είναι αυτό το θέμα. Η ανησυχία είναι το «spill-over», δηλαδή οι συνέπειες. Και όπως τονίζει, το Ιράκ είναι στο επίκεντρο, μία χώρα όπου η βία επιδεινώνεται και η οποία έχει έντονο παραλληλισμό με το τι γίνεται στη Συρία.

…Ο κ. Wittner υπογραμμίζει λοιπόν πως η μεγάλη ανησυχία είναι το Ιράκ. Η σύγκρουση σουνιτών εναντίον σιιτών στη Συρία έχει άμεσο παράλληλο στο Ιράκ, τη στιγμή που η βία στο Ιράκ έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2008.

…Για το πετρέλαιο, ο βόρειος αγωγός που μεταφέρει το πετρέλαιο του Κιρκούκ στο Τσεϊχάν στην Τουρκία, έχει επανειλημμένα δεχθεί επιθέσεις τους τελευταίους 2 – 3 μήνες, μειώνοντας τις εξαγωγές από 350 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε κάτω από 200 – 350 χιλ. βαρέλια την ημέρα (κατά μέσο όρο).

…Η ανησυχία της SocGen, όπως τονίζεται, είναι ότι οι κατευθυνόμενες προς το πετρέλαιο επιθέσεις κινούνται νότια και δυνητικά θα διαταράξουν τα 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα του πετρελαίου της Βασόρας που εξάγονται μέσω του λιμένα της στον Περσικό Κόλπο.

…Υπάρχουν ενδείξεις ότι η μη πετρελαϊκή βία (βομβιστικές επιθέσεις κ.λπ.) κινούνται νότια, και πετρελαϊκές επιθέσεις μπορεί να ακολουθήσουν. Το Ιράν, το οποίο είναι ο μόνος σύμμαχος του κράτους της Συρίας στην περιοχή (η Χεζμπολάχ και η Ρωσία είναι οι άλλοι σύμμαχοι της Συρίας), μπορεί να επιλέξει να ξεσηκώσει τέτοιες επιθέσεις, προκειμένου να βλάψει τις οικονομίες των χωρών της Δύσης, προκαλώντας μία ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

…Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, το βασικό σενάριο της SocGen για το πετρέλαιο είναι τα 125 δολάρια για το Brent. Οπως σημειώνει, εκτιμά πως τις επόμενες ημέρες το Brent θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο της τάξης των 5 – 10 δολαρίων, αγγίζοντας τα 120 – 125 δολάρια, είτε σε αναμονή της επίθεσης ή ως αντίδραση στα πρωτοσέλιδα ότι η επίθεση έχει αρχίσει.

…Σε αυτό το σενάριο, η τράπεζα υποθέτει ότι μία πρώτη επίθεση θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα. Αν χρειαστεί περισσότερος χρόνος, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μία επίθεση είναι επικείμενη, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου λόγω της κατάστασης της Συρίας θα αρχίσει να ξεθωριάζει. Το βασικό σενάριο της SocGen δεν περιλαμβάνει διαταραχές του εφοδιασμού που θα μπορούσαν να προκύψουν από την υπό αμερικανική ηγεσία επίθεση κατά της Συρίας.

…Ενα δεύτερο σενάριο της τράπεζας, τοποθετεί το brent στα 150 δολάρια. Οπως εξηγεί, εάν οι συνέπειες στη γύρω περιοχή οδηγήσουν σε σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού στο Ιράκ ή αλλού (από 500 χιλιάδες μέχρι 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα), το πετρέλαιο θα εκτοξευθεί πολύ σύντομα στα 150 δολάρια.

…Πάντως η τράπεζα σημειώνει πως η καταστροφή της ζήτησης που προκλήθηκε από τις υψηλές τιμές, την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στη Σαουδική Αραβία και τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης που διατηρούνται από σημαντικούς καταναλωτές, θα εξασφαλίσει πως οποιαδήποτε σχετιζόμενη με τη Συρία εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου θα είναι προσωρινή.

…Πέραν τούτων, πάντως, οι αναλυτές της Saxo Bank αναμένουν το τρίτο τρίμηνο να είναι θετικό για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, ενώ θεωρούν ότι το συγκεκριμένο τρίμηνο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο μεταστροφής, σηματοδοτώντας το τέλος του εύκολου χρήματος και τη στροφή προς την αργή απόσυρση της «Ποσοτικής Χαλάρωσης».

…Ο κ. Γκοντό, τον οποίο αναμένει η Saxo Bank, είναι η «κλήση αφύπνισης» – οι αλλαγές που χρειάζεται η παγκόσμια οικονομία για να βρεθεί στη σωστή πορεία.

…Σε αυτό το τρίμηνο οι χρηματιστηριακές αγορές μπορούν να λάβουν ώθηση από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών αλλά και από εκείνη την ομάδα των πολιτικών, η οποία είναι πολύ πρόθυμη να καθυστερήσει κάθε πραγματική μεταρρύθμιση. Η ισχνή ανάπτυξη που παρατηρείται εκτός των ΗΠΑ και της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ιδανική για την οικονομία, παρέχει ισχυρή στήριξη στις χρηματιστηριακές αγορές διατηρώντας τους επενδυτές σε εγρήγορση.

…Οι αναλυτές της Saxo Bank πιστεύουν ότι για να συμβεί μία πραγματική ανάκαμψη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 80% της οικονομίας, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν, μέσω του δανεισμού και των ρυθμίσεων, ώστε να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

…Το τρίμηνο αυτό θα φιλοξενήσει ένα σημαντικό γεγονός το οποίο δεν είναι άλλο από τις γερμανικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου. Μόνο μετά τις εκλογές θα δούμε μία πιο αποφασιστική προσπάθεια, από τη νέα γερμανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, να διαμορφώσουν τη γερμανική ευρωπαϊκή πολιτική. Σήμερα, το πρόβλημα της Ευρώπης παραμένει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, με τράπεζες να χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων, ένα θέμα που χρειάζεται να λυθεί πριν η πίστωση ρεύσει ξανά στην Ευρώπη.

…Ο κ. Steen Jacobsen, Chief Economist της Saxo Bank, τονίζει: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτρέψει για πολύ ακόμη την αλλαγή και θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται πολύ σύντομα. Το επόμενο τρίμηνο φαίνεται καλό για τα χρηματοοικονομικά προϊόντα, αλλά πιστεύουμε ότι η επόμενη άνοδος των οικονομικών κύκλων και των χρηματοοικονομικών προϊόντων δεν θα έρθει μέχρι το 2017, για αυτό απολαύστε αυτό το τρίμηνο όσο διαρκεί».

…«Εάν όντως έρχεται η αρχή του τέλους της ?Ποσοτικής Χαλάρωσης?, αυτό το τρίμηνο, υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να μπορεί να είναι η αφετηρία για ένα ιστορικό χαμηλό στα επιτόκια το 2014, όταν ο τελικός λογαριασμός πρόκειται να λήξει».

ΧΣ

Facebook Comments