…Πάει πίσω η πιθανολογούμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρία και τούτο ηρέμησε χθες τις αγορές…

…Πάντως, αν η αντίδραση των χρηματιστηριακών αγορών σε παρελθούσες επεμβάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αποτελεί κάποιον δείκτη, τότε οποιαδήποτε περαιτέρω πώληση των μετοχών πριν από μία πιθανή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Συρίας θα είναι βραχύβια, υποστηρίζουν οι αναλυτές…

…Σύμφωνα με τον κ. Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital στο Σίδνεϊ, οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν πριν από τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 1991, το 1998 και το 2003 και πριν από την επέμβαση στη Λιβύη το 2011. Αλλά κέρδισαν πίσω όλο αυτό το χαμένο έδαφος εντός μόλις δύο μηνών μετά από τα πραγματικά γεγονότα…

…Αρκετοί λοιπόν θα διερωτώνται ποια θα είναι η επίπτωση για τις συναλλαγές σήμερα, καθώς οι ΗΠΑ φαίνονται έτοιμες να ξεκινήσουν μία επέμβαση πυραύλων εναντίον της Συρίας για την εικαζόμενη χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων.

…Σύμφωνα με τον κ. Oliver, οι μετοχές θα μπορούσαν σίγουρα να σημειώσουν λίγες περαιτέρω απώλειες, καθώς «περιμένουν» τις τυχόν επεμβάσεις, αλλά από τη στιγμή που αρχίσουν τα γεγονότα αυτά, οι μετοχές το πιο πιθανό είναι να σημειώσουν ράλι, ιδίως αν φανεί ότι οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική δράση θα είναι περιορισμένη.

…Υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αντίποινα από τη Συρία ή το Ιράν, κατά κάποιο τρόπο, που άλλωστε δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή, αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάκαμψη των αγορών.

…Πάντως το σίγουρο είναι ότι εν συνεχεία οι αγορές θα αρχίσουν να επικεντρώνονται σε άλλες απειλές, όπως η καθοριστική ομιλία από τη Fed γύρω από το τι μπορεί να έχει αποφασίσει σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την προσεχή κυβερνητική χρηματοδότηση καθώς και τις διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους στις ΗΠΑ..

…Ο S&P 500, ο δείκτης βαρόμετρο των διεθνών αγορών, έχει υποχωρήσει περίπου 1,6% αυτή την εβδομάδα, ενώ και οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο έχουν πέσει, επίσης, λόγω των ανησυχιών που σχετίζονται με τη Συρία.
.
..Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η προσοχή της αγοράς έχει ήδη αρχίσει να κινείται μακριά από τη Συρία.

…«Η πιθανότητα μίας στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία δεν έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αποτυπώνουν κάτι τέτοιο. Οι αμερικανικές μετοχές ανέκαμψαν, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά και τα νομίσματα ανέκαμψαν επίσης, όπως υπογραμμίζει η κυρία Kathy Lien, διευθύνουσα σύμβουλος της BK Asset Management στη Νέα Υόρκη.

…Οπως προσθέτει, οι overnight κινήσεις στην παγκόσμια αγορά αντανακλούν μία αντίληψη από ορισμένους επενδυτές ότι η ένταση στη Συρία αποτελεί βραχυπρόθεσμο και όχι μακροπρόθεσμο κίνδυνο για τις αγορές.

…Στα καθ ημάς τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζών.

…Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών και οικονομικών αναλυτών, τα επιχειρησιακά σχέδια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα προβλέπουν αυξημένα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της στεγαστικής πίστης, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

…Ειδικότερα, οι τράπεζες εκτός από την έμφαση που δίνουν στην αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποπληρωμή τους, θα δώσουν έμφαση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, με την τήρηση αυστηρών διαδικασιών πιστοληπτικής αξιολόγησης των υποψήφιων δανειοληπτών.

…Και λοιπόν; Στα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να δώσουν βαρύτητα, αν δεν θέλουν να δουν μπροστά τους θρύψαλα και συντρίμμια…

…Στη Γερμανία τώρα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι το μπαλάκι μεταξύ των κομμάτων που μάχονται για τις εκλογές…

…Η εφημερίδα «Die Zeit», με τίτλο «Ελληνικές αλήθειες», θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση, εκτιμώντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «χρειάστηκε πολύ καιρό για να δηλώσει κάτι αυτονόητο». Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το χρέος είναι πολύ υψηλό και παρατηρεί ότι οι νέες πιστώσεις δεν αλλάζουν τίποτα σε αυτό το γεγονός. Αντιθέτως, όπως παρατηρεί, «έτσι επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός (?) και αποθαρρύνονται οι ιδιώτες επενδυτές».

…Ο αρθρογράφος επιχειρεί μία διασαφήνιση του όρου «κούρεμα χρέους». Υπενθυμίζοντας ότι σχεδόν όλοι οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν θα ξανασταθεί στα πόδια της χωρίς μερική παραγραφή των υποχρεώσεών της, η «Die Zeit» διευκρινίζει: «Με αυστηρή θεώρηση, οποιαδήποτε παραίτηση από απαιτήσεις συνιστά κούρεμα χρέους. Υπό αυτήν την έννοια αυτό (σ.σ. κούρεμα) θα γίνει. Οταν ο Σόιμπλε απορρίπτει ένα κούρεμα, εννοεί κάτι άλλο. Λέει ότι η Γερμανία θα επιμείνει στην εξόφληση των χρημάτων διάσωσης. Δεν λέει, όμως, πότε και υπό ποιους όρους πρέπει οι Ελληνες να επιστρέψουν αυτά τα χρήματα».

…Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βοηθηθεί μέσω παράτασης του χρόνου εξόφλησης και μείωσης των επιτοκίων, σχολιάζοντας ότι ένα τέτοιο «κρυφό κούρεμα» δεν θα προκαλούσε τόσες πολιτικές αναταράξεις. Ωστόσο, ενδέχεται ούτε αυτή η μέθοδος να εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, συνεχίζει ο αρθρογράφος, θεωρώντας πιθανό να λάβει η χώρα χρήματα μέσω του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

…Για «Μάχες των αριθμών» στην προεκλογική Γερμανία με φόντο την οικονομική στήριξη της Ελλάδας κάνει λόγο σχόλιο της «S?ddeutsche Zeitung». Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά ότι ο Σόιμπλε βρίσκεται επί του παρόντος σε θέση άμυνας και σημειώνει: «Αρχικά εξήγησε ότι κανείς δεν ξέρει πόσα χρήματα χρειάζεται η Αθήνα. Μετά θεώρησε ρεαλιστικό ένα ποσό 6,5 δισ. ευρώ, αργότερα 11 δισ. ευρώ. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα προϋπολογισμού κ. Κάρστεν Σνάιντερ τον αντέκρουσε με 50 δισ. ευρώ, για να ανεβάσει μετά το ποσό στα 77 δισ. ευρώ.

…Ολοι αυτοί οι αριθμοί είναι καθαρή ανοησία. Ο Σόιμπλε υποβαθμίζει, επειδή κοιτά μόνο μέχρι το 2015 και αποσιωπά ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί βοήθεια και αργότερα. Ο Σνάιντερ από την άλλη, διευρύνει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, ώστε να κατονομάσει έναν κατά το δυνατόν υψηλότερο αριθμό. Στη βάση αυτής της λογικής θα μπορούσε κάποιος να φτάσει στα 300 δισ. ή στα 6 τρισ. ευρώ, ανάλογα με τον αν υπολογίζει μέχρι το 2020 ή το 5020. Από μαθηματική σκοπιά μπορεί να είναι ενδιαφέρον. Τέτοιες μάχες αριθμών, όμως, δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στους ψηφοφόρους», καταλήγει η «Sddeutsche Zeitung».

ΧΣ

Facebook Comments