Μέχρι τώρα, τα Κοινοβούλια των χωρών που εντάχθηκαν στα πακέτα στήριξης στην ευρωζώνη ψήφιζαν αμέσως τα μέτρα που συνόδευαν αυτά τα πακέτα. Η μικρή Κύπρος, με το 1/550ό του ΑΕΠ της ευρωζώνης, σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμώντας ότι διαθέτει διαπραγματευτική δύναμη, επιδιώκει διαπραγμάτευση των όρων στήριξης…

Ο ειδικός σε ευρωπαϊκά θέματα Nicolaus Heinen, της Deutsche Bank, πιστεύει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την ΕΚΤ, μέσω του ELA, να κρατάει ανοιχτές τις πιστωτικές γραμμές προς τις τοπικές τράπεζες. Αλλωστε, χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, όπως υπογραμμίζεται, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου, η Λαϊκή, θα χάσει τη δυνατότητα πρόσβασης στα δάνεια του ELA…

Η Κύπρος θα λάβει ένα μικρό διάστημα μερικών ημερών για να υποβάλει νέες προτάσεις, προβλέπει και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding…

Η JPMorgan υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να σπάσει τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κρατικών δανείων. Παράλληλα, όλος ο χειρισμός στην κυπριακή κρίση επαναφέρει την αίσθηση ότι η εγγύηση των καταθέσεων είναι τόσο αξιόπιστη, όσο τα κράτη που την υποστηρίζουν. Ετσι, δεν αποκλείεται να δούμε φυγή καταθέσεων από την Ευρώπη…

Η RBS αναφέρει ότι το χειρότερο σενάριο για την Κύπρο είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση εξόδου από το ευρώ και το καλύτερο να εφαρμοστεί ένα πακέτο αντίστοιχο με αυτό που έχει προταθεί, το οποίο θα βγάλει, σε πρώτη φάση, την οικονομία από το σκοτάδι. Οσο οι τράπεζες αργούν να ανοίξουν, το ρίσκο μεγαλώνει, τονίζει…

Ο μόνος επενδυτικός οίκος που δεν ανησυχεί από τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι η Cheuvreux, που εκτιμά ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας το κυπριακό ζήτημα θα έχει ξεχασθεί. «Δεν λαμβάνουμε σοβαρά την εκτίμηση ότι η διάσωση της Κύπρου θα πυροδοτήσει εκ νέου μετάδοση της κρίσης στην ευρωπεριφέρεια. Θεωρούμε ότι οι όποιες συνέπειες θα ολοκληρωθούν αυτή την εβδομάδα», επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση…

Μάλιστα, ο αναλυτής της Cheuvreux πιστεύει ότι η αναστάτωση, λόγω Κύπρου, αποτελεί ευκαιρία για αγορές στις μετοχές…

Σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ, που δημοσιεύεται στον γερμανικό Τύπο, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα συρρικνωθεί μέχρι το 2018 στα επίπεδα του μέσου όρου της ευρωζώνης. Χωρίς αυτή τη μείωση, θα παραμείνει σταθερά ο κίνδυνος αφερεγγυότητας του κυπριακού κράτους, αναφέρεται στο έγγραφο…

Γι αυτό, οι κυπριακές τράπεζες θα υποχρεωθούν να πουλήσουν την παρουσία τους και τις συμμετοχές τους στην Ελλάδα και να μειώσουν τις διεθνείς δραστηριότητες. Ουσιαστικά, οι δραστηριότητές τους θα επικεντρωθούν στην παροχή πιστώσεων στην κυπριακή οικονομία…

Το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων μπορεί να κλονίσει ολόκληρο το ευρωσύστημα, δήλωσε ο εκ των σοφών της γερμανικής κυβέρνησης οικονομολόγος κ. Πέτερ Μπόφινγκερ. Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», ο κ. Μπόφινγκερ λέει ότι ενδεχομένως οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι να μην τρέξουν αύριο στις τράπεζες, προκειμένου να αποσύρουν τα χρήματά τους. «Αν όμως», προσθέτει ο ίδιος, «η κρίση οξυνθεί σε μία χώρα της ευρωζώνης, οι πολίτες εκεί θα θυμηθούν την περίπτωση της Κύπρου»…

Facebook Comments