…Οπως έχουμε γράψει ο Σεπτέμβριος, παρ’ όλες τις δυσκολίες του και τα γεγονότα κλειδιά που σίγουρα θα επηρεάσουν την πορεία των αγορών, όπως οι γερμανικές εκλογές, η συριακή κατάσταση και οι αποφάσεις πολιτικής της ΕΚΤ και της Fed αναμένεται να είναι ένας πολύ καλός μήνας για τα ευρωπαϊκά assets. Σήμερα, UBS, Nomura και Citi δηλώνουν bullish στην ευρωπαϊκή αγορά και συστήνουν τοποθετήσεις στις μετοχές της περιοχής.

…Η UBS, λοιπόν, σε νέα της έκθεση, αυξάνει τη στάση της στην Ευρώπη σε overweight από ουδέτερη, μειώνοντας παράλληλα σε ουδέτερη τη σύστασής για την αγορά των ΗΠΑ. Οπως υποστηρίζουν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, η Ευρώπη φαίνεται σε καλύτερη θέση στο άμεσο μέλλον καθώς η οικονομία της ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς.

… Η UBS τονίζει ότι τα ευρωπαϊκά μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά, το δημοσιονομικό θέμα περιορίζεται και οι ανισορροπίες της περιοχής οδεύουν προς φυσιολογικά επίπεδα.

…Αν και η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί πιο γρήγορα από την Ευρώπη το 2013 και το 2014, ωστόσο, όπως τονίζεται, υπάρχουν ενδείξεις ότι τελικά η δυναμική στην Ευρώπη αλλάζει προς το καλύτερο. Λαμβάνοντας υπόψη την απογοητευτική κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών σε σχέση με αυτών στις ΗΠΑ, υπάρχουν περισσότερα περιθώρια από την άποψη της ανάκαμψης των ευρωπαϊκών μακροοικονομικών δεδομένων.

…Η UBS συμβουλεύει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στη ζώνη του ευρώ, συστήνοντας μία ευρεία ποικιλία μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, όπως η SocGen η και BNP Paribas, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας όπως η Enel και η Snam και εταιρείες τηλεπικοινωνιών όπως η KPN και η Iliad.

…Σε παγκόσμια βάση, η UBS είναι overweight στον χρηματοοικονομικό κλάδο, στην τεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη και underweight στους κλάδους των βασικών καταναλωτικών αγαθών, των τηλεπικοινωνιών και των καταναλωτικών αγαθών πολυτελείας.

…Την bullish στάση της UBS για την Ευρώπη μοιράζεται επίσης και η Nomura, η οποία στηρίζει μία risk – στάση προς την Ευρώπη και συστήνει έντονα την αγορά εγχώριων ευρωπαϊκών μετοχών. Οπως σημειώνει, μέχρι στιγμής εφέτος τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με αυτά των αγορών των ΗΠΑ. Ο FTSEurofirst 300 σημειώνει κέρδη 5% από τις αρχές του 2013 και ο δείκτης των blue chips της ευρωζώνης 3%, ενώ ο Dow Jones και o S&P 500 σημειώνουν άνοδο της τάξης του 13% και 14,5% αντίστοιχα.

… Στην καθ’ ημάς αγορά, πάντως, οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν επιφυλακτική στάση…

…Και πώς να μη συμβεί αυτό, όταν τα αποτελέσματα του εξαμήνου δείχνουν μία ακόμη θλιβερή επίδοση των εισηγμένων σε ένα περιβάλλον, ασφυκτικής και περιορισμένης ρευστότητας και βεβαίως υπό συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης.

…Το ντιμπέιτ Μέρκελ – Στάινμπρουκ έδειξε ότι η Γερμανία είναι διχασμένη ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, τρία χρόνια μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, ενώ οι εισηγμένες και το ΧΑ συνεχίζουν την προσπάθειά τους για ν’ αλλάξει το κλίμα για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

…Την Πέμπτη και την Παρασκευή πραγματοποιείται το καθιερωμένο roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο και υπάρχουν κλεισμένα χίλια ραντεβού και μεγάλο ενδιαφέρον από funds. Τόσο είναι το ενδιαφέρον, που οι παρουσιάσεις θα ξεκινήσουν μία ημέρα νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη.

…Πάντως, οι αναλυτές έχουν πάρει μολύβι και χαρτί για τα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή κ. Εμ. Χατζηδάκη, «αν και ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο β’ τρίμηνο του 2013 (4,6% από 5,6%) η γενική εικόνα των εισηγμένων εταιρειών παρέμεινε σε πίεση».

…«Δεν είναι τόσο το πλήθος ή το μέγεθος των ζημιών της τελικής γραμμής που προβληματίζουν» λέει ο αναλυτής, «όσο η μείωση στη γραμμή των λειτουργικών κερδών. Από το σύνολο των εταιρειών οι 58 εμφανίζουν αρνητικά λειτουργικά κέρδη και άλλες 45 μικρότερες επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι, στοιχείο το οποίο αυξάνει το συστημικό ρίσκο αυτών των εταιρειών».

…«Ο χαμηλότερος τζίρος (-7,2%) είναι επίσης ένα στοιχείο αρνητικής ανάγνωσης, προέρχεται ωστόσο από τις εταιρείες διύλισης οι οποίες μετά από πολλά τρίμηνα θετικής συνεισφοράς είχαν έντονα αρνητικές επιρροές από τις επιδράσεις των εξωτερικών τιμών και περιθωρίων διύλισης που επικράτησαν στο β’ τρίμηνο».

…Και σε αυτή την περίοδο τα έκτακτα κέρδη των τραπεζών από τις αρνητικές υπεραξίες λόγω των εξαγορών και των αναβαλλόμενων φόρων έκρυψαν την εικόνα στην τελική γραμμή επιβάλλοντας μία πιο λεπτομερή εξέταση…

..Από την άλλη πλευρά δεν θα πρέπει να αγνοούνται ποιοτικές και ποσοτικές βελτιώσεις που λαμβάνουν χώρα στους τραπεζικούς ισολογισμούς, δημιουργώντας κάποιες καλές προϋποθέσεις για την επόμενη χρήση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

…Εφόσον εξαιρεθούν τα τραπεζικά έκτακτα το β’ τρίμηνο είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα 178 εκατ. ευρώ, επίδοση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί οριακή δεδομένου του σταθερά μεγάλου αριθμού εταιρειών που ανακοινώνει ζημιές. Η αγορά φαίνεται να έχει φθάσει σε ένα πυθμένα απωλειών, μετά από 11 συνεχόμενα τρίμηνα αδυναμίας που μπορεί μεν να μην εμφανίζει καινούργιες έντονες ζημιές, βρίσκεται όμως σε απόσταση αναπνοής από την αντιστροφή των ζημιών.

…Ανάλογη στάση έχει και η Citigroup, η οποία συνιστά την επικέντρωση στις ευρωπαϊκές μετοχές και ιδιαίτερα στις μετοχές εταιρειών που έχουν ελάχιστη ή μηδενική έκθεση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης στις περιοχές αυτές επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι αυξάνονται για το επόμενο διάστημα.

…Παράλληλα, η Citi αναβαθμίζει τη στάση της για τον κλάδο των μέσων ενημέρωσης σε overweight, ενώ υποβαθμίζει τον κλάδο των τροφίμων και ποτών σε ουδέτερη στάση. Οπως επισημαίνει, και οι δύο κλάδοι παρουσιάζουν αμυντικά χαρακτηριστικά ανάπτυξης, τα media όμως έχουν πολύ λιγότερη έκθεση στις αναδυόμενες αγορές, το 11% των πωλήσεών τους, έναντι 40% για τον κλάδο των τροφίμων και ποτών. Επίσης, η Citi παραμένει underweight και στον βιομηχανικό κλάδο και στον κλάδο των χημικών προϊόντων, στάση η οποία παρέχει μία καλύτερη αντιστάθμιση σε μία απότομη πτώση στις προσδοκίες γύρω από την ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές, παρ’ όλο που ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν αποτελεί το βασικό σενάριο της αμερικανικής τράπεζας. Τέλος, η Citi δίνει το top 10 των ευρωπαϊκών blue -chips με μεγαλύτερη από 90% έκθεση στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και τα οποία επίσης έχουν θετικές τάσεις στην κερδοφορία κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

ΧΣ

Facebook Comments