Η βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου, αν και σημαντική, δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό αφού η υστέρηση των εσόδων παραμένει, δυσχεραίνοντας την προσπάθεια επίτευξης δημοσιονομικού πλεονάσματος για το 2013, επισημαίνει η Eurobank Ergasias ΕΥΡΩΒ+5,61% στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία».

Σύμφωνα με τους αναλυτές της τράπεζας, η βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου δεν μπορεί να αποδοθεί σε σημαντική βελτίωση των φορολογικών εσόδων αλλά σε μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως οι αυξημένες εισροές από την Ε.Ε. μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (SMPs), η συνέχιση της πρακτικής της αναβολής επιστροφής των φόρων, η συνέχιση της πρακτικής της συγκράτησης συγκεκριμένων πρωτογενών δαπανών κάτω από τους μηνιαίους στόχους, όπως αυτοί ορίζονται στον Προϋπολογισμό 2013, και η συνέχιση της πρακτικής μείωσης των δαπανών του ΠΔΕ.

Αντίθετα, οι αναλυτές της Eurobank τονίζουν πως τα φορολογικά έσοδα, παρόλο που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης, εξακολουθούν να υπολείπονται των αντίστοιχων στόχων του ΜΠΔΣ 2013-16 για το επτάμηνο του 2013. Εξαίρεση μόνο αποτελούν τα έσοδα από ΦΠΑ εκτός καπνού και πετρελαιοειδών.

Χαρακτηρίζουν, τέλος, θετική έκπληξη την επιτάχυνση της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, στα  6,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο από 6,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Facebook Comments