Στις 921 μονάδες έκλεισε τελικά ο Γενικός Δείκτης – μετά από αρκετές μεταβολές προσήμου- σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,10%. Η συνολική αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ στα ίδια επίπεδα με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Με κέρδη 2,04% η Jumbo στα 7,99 ευρώ. Με κέρδη 1,46% η Coca-cola και 2,5% η άνοδος στην Eurobank PROPERTIES. Mε πτώση 1,15% η Alpha Bank και αμετάβλητη η Τράπεζα Πειραιώς. Με πτώση 1,9% η Εθνική Τράπεζα στα 3,04 ευρώ.

Mε άνοδο 0,69% η MIG στα 0,293 ευρώ. Κέρδη 2% για την Jumbo στα 7,99 ευρώ και 0,5% για τα ΕΛΠΕ στα 7,05 ευρώ. Σε πτώση γύρισε ο ΟΤΕ, στον απόηχο της δήλωσης του CFO της Deutsche Telekom ότι ο γερμανικός όμιλος δεν θα εξασκήσει προς το παρόν το δικαίωμα του για την εξαγορά επιπλέον 10% στον Οργανισμό.

Η έκθεση της Citi που τοποθετεί τη τιμή-στόχο στα 6,7 ευρώ για τον ΟΠΑΠ ασκεί πιέσεις από το πρωί στη μετοχή που υποχωρεί στα 7,37 ευρώ.

Η ΜΕΤΚΑ ενισχύθηκε κατά 1,35%, λόγω σημαντικών συμφωνιών που κλείνει με ξένους εταίρους για να χτυπήσει δουλειές στην Β. Αφρική και τις χώρες του Κόλπου.

Οι σορτάκηδες

Εν τω μεταξύ, οι σορτάκηδες είχαν τον πρώτο λόγο στην αγορά την Τετάρτη και βεβαίως εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι η αντίδραση της αγοράς θα μπορούσε να έχει συνέχεια. Γενικότερα όμως, το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι άσχημο, εξαιτίας των ανησυχιών για χτύπημα της Δύσης στη Συρία, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη, τα στοιχεία στην Ευρώπη δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη έστω και αναιμικά, στοιχείο που μένει να αποτιμηθεί στις επόμενες συνεδριάσεις. Στην Ελλάδα και το Χ.Α.,  οι σορτάκηδες μάλλον έχουν ονοματεπώνυμο και στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλοι από τον επενδυτικό οίκο Citigroup.

Από τη μία θεωρεί ότι το Grexit παραμένει ανοιχτό σαν ενδεχόμενο και από την άλλη βάλει ανοιχτά εναντίον Ελληνικών μετοχών όπως ο ΟΠΑΠ μειώνοντας τη τιμή στόχο στα 6,7 ευρώ, περνώντας στα ψιλά την ιδιωτικοποίησή του. Αυτό, όταν άλλοι οίκοι ανεβάζουν την τιμή στόχο και συστήνουν μάλιστα αγορές. Οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα θεωρούν ότι η Citigroup έχει μείνει έξω από σημαντικές δουλειές της κυβέρνησης, τις αποκρατικοποιήσεις και βεβαίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η προσοχή της αγοράς, επίσης, είναι στραμμένη στο Λονδίνο, εκεί όπου αύριο, επισήμως, γίνεται η ετήσια παρουσίαση του Ελληνικού χρηματιστηρίου. Συμμετέχουν 27 εταιρείες και έχουν  προγραμματιστεί χίλια ραντεβού τα οποία, σημειωτέον, έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη.

 

Facebook Comments