Στην αναβάθμιση της τιμής στόχου της για τον MSCI Europe προχωρά με σημερινή της έκθεση η Morgan Stanley, υπολογίζοντας πλέον τα περιθώρια ανόδου για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο 7%.

Οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου δηλώνουν επιφυλακτικοί απέναντι στις ευρωπαϊκές μετοχές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς, όπως σημειώνουν, τα περιθώρια πτώσης δεν έχουν εξαντληθεί. Όμως, εκτιμούν ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό για τις μετοχές, σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley αναβαθμίζει την τιμή στόχο της για τον MSCI Europe στις 1.350 μονάδες, για τους επόμενους 12 μήνες, προβλέποντας άνοδο 7%. Επίσης, ο στόχος για τον FTSE 100 του Λονδίνου αναβαθμίζεται στις 7.170 μονάδες.

Οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για αύξηση των κερδών ανά μετοχή των ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών κατά 1% το 2013, 9% το 2014 και 10% το 2015.

Πάντως, η Morgan Stanley αφήνει αμετάβλητη την εκτίμησή της για τη δίκαιη τιμή του P/E των ευρωπαϊκών μετοχών στο 12μηνο στο 12,5. “Αυτό αντανακλά τη θετική επίδραση των βελτιούμενων   κερδών ανά μετοχή και τις εισροές κεφαλαίων στις μετοχές, έναντι των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων από  τη μείωση του τυπώματος χρήματος της Fed”, εξηγούν οι αναλυτές.

Ο οίκος ξεχωρίζει το χρηματοοικονομικό κλάδο σαν την πρώτη του επιλογή και συστήνει επίσης στους πελάτες του να αγοράσουν μετοχές αξίας, εταιρείες που έχουν έκθεση στην ευρωπαϊκή οικονομία καθώς και τίτλους που προσφέρουν καλές μερισματικές αποδόσεις.
Αντίθετα, υποβαθμίζει τον κλάδο προαιρετικών καταναλωτικών ειδών σε neutral, λόγω της αποτίμησής του και στρέφει τη ρευστότητα αυτή στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Επίσης, αναβαθμίζει τις ασφάλειες και υποβαθμίζει τις διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές εταιρείες.

 “Ναι” στην Κίνα, επιφύλαξη για Ινδία και Βρετανία

Μεταξύ των άλλων επενδυτικών στρατηγικών της Morgan Stanley, προτείνεται η έκθεση στην Κίνα έναντι της έκθεσης στην Ινδία, μετοχές του καταναλωτικού κλάδο που έχουν επίσης έκθεση στην Κίνα, ενώ είναι επιφυλακτική σχετικά με τις εγχώριες μετοχές της Βρετανίας, για λόγους αποτιμήσεων.

Όπως επισημαίνει η επενδυτική τράπεζα, οι σχετικές αποτιμήσεις του καλαθιού των μετοχών της ευρωζώνης που παρακολουθεί, δεν φαίνονται να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, παρά την σημαντική βελτίωση στις αναθεωρήσει γύρω από την κερδοφορία.

Ανάλογες συστάσεις για προτίμηση στην Ευρώπη και τις μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται έντονα στην περιχοχή, έδωσε και η Citigroup, η αμερικάνικη τράπεζα συνιστά λοιπόν την επικέντρωση στις ευρωπαϊκές μετοχές και ιδιαίτερα στις μετοχές εταιρειών που έχουν ελάχιστη ή μηδενική έκθεση στις αναδυόμενες αγορές, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης στις περιοχές αυτές επιβραδύνεται και οι κίνδυνοι αυξάνονται για το επόμενο διάστημα.

Facebook Comments