Δεν είμαστε μάγοι, απλά γνωρίζουμε να διαβάζουμε πολύ καλά τα διαγράμματα τιμών. Όσοι αναγνώστες είχατε διαβάσει το προηγούμενο άρθρο μας στο ΜarketNews: ΧΑ: «Προθέρμανση» ή «Υπερθέρμανση»… Τί λένε τα διαγράμματα; με την εικόνα με την (πολυσυζητημένη πλέον) “μαύρη βόμβα” στο 965 του Γενικού Δείκτη, γίνατε οι καλύτεροι μάρτυρες του πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει τον επενδυτή η γνώση και η σωστή εφαρμογή της Τεχνικής Ανάλυσης. Ακόμα και αυτή της απλούστερης μορφής. Όχι μόνο εντοπίσαμε το ακριβές σημείο στο οποίο η αγορά “θα τα βρει σκούρα” και τη μεγάλη πιθανότητα να διακόψει το ανοδικό της σερί αλλά και υποδείξαμε το ακριβές σημείο στήριξης που η αγορά επιβάλλεται να “κρατήσει” σε περίπτωση υποχώρησης, για να μη χαθεί το τρέχων μεσοπρόθεσμο ανοδικό momentum, όπως και έκανε. Εκ του αποτελέσματος, είμαστε σε θέση να χαιρόμαστε που φανήκαμε χρήσιμοι.

Όμως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός οτι η Τεχνική Ανάλυση στο ΧΑΑ λειτούργησε εξαιρετικά, κι αυτό είναι από μόνο του το θετικότερο σημάδι. Πολλές φορές, για όσους χρησιμοποιούμε την μέθοδο αυτή για την πρόβλεψη των κινήσεων των τιμών των μετοχών, έχει πολύ μεγάλυτερη σημασία, όχι τόσο μία σωστή πρόβλεψη, αλλά η ικανοποίηση οτι συμμετέχουμε σε μια αγορά που συμπεριφέρεται τεχνικά και ώριμα. Άλλες μάλιστα φορές, συνηθίζουμε να δίνουμε τον ορισμό “αποτελεσματική” όχι στην μέθοδο, αλλά στην αγορά που υπακούει στα προστάγματα αυτής της μεθόδου.

Πριν περάσω στην εικόνα του ΧΑΑ και με την ευκαιρία, να υπενθυμίσω στους φίλους των επενδύσεων και του Trading, οτι το Greektrader.gr από αυτόν τον μήνα συνεργάζεται επίσημα με το διεθνούς αναγνώρισης  περιοδικό TRADERS, το οποίο εκδίδεται πλέον και στα Ελληνικά και προσφέρεται  σε ηλεκτρονική μορφή εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Από το τεύχος Σεπτεμβρίου συμμετέχουμε κι εμείς βάζοντας ένα λιθαράκι γνώσης, ξεκινώντας απο τη θεωρία του Fibonacci. Συγκεκριμένα εκτελούμε 10 επενδυτικά πειράματα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, και μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα από το site μας είτε το δικό μας 4-σέλιδο ένθετο, ή και ολόκληρο το περιοδικό απο το αντίστοιχο site του Traders’.

Επιστρέφοντας στο ΧΑΑ, ανανεώνω το παραπάνω διάγραμμα, όπου είδαμε την αγορά μας μετά το πρώτο ανοδικό κύμα να συναντά την (αναμενόμενη) σθεναρή αντίσταση των πωλητών στο 965, σημείο που αναφέρθηκε, και την υποχώρηση εν μέσω των ήχων από τα τύμπανα πολέμου στη Συρία, να εξασθενεί και να δίνει τη θέση της σε νέα ανοδική αντίδραση με αφετηρία το 880, το οποίο επίσης αναφέρθηκε. Έτσι είμαστε σε θέση, να ελπίζουμε βάσιμα αυτή τη φορά πως θα συμβεί το ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ και οχι το ΚΑΚΟ, και αναλύω τις δύο εκδοχές.

Έχουμε δυο εκδοχές, η κάθε μία από τις οποίες, με το που θα γίνει όρατη και θα την συνειδητοποιήσουν οι εμπλεκόμενοι, θα δώσει εκ νέου ορμή στην αγορά μας. Για το άμεσο μέλλον, και μέχρι να συμβεί αυτή η “συνειδητοποιήση” που αναφέρω, δεν αναμένεται ένταση,αλλά μικρές εσωτερικές κινήσεις, συσωρευτικές, μεταξύ του διαστήματος 850 – 1010, καθώς η αγορά βρίσκεται σε ένα κύμα στο οποίο αναζητά κατεύθυνση και στο οποίο και οι δυο πορείες (ΑΝΟΔΙΚΗ και ΠΤΩΤΙΚΗ) έχει τους υποστηρικτές της.

Τι θέλουμε ? Να υπερισχύσει η άποψη αυτών που υποστηρίζουνε την ΑΝΟΔΟ, και να γίνουν περισσότεροι.

Πως θα αποτυπωθεί αυτό στο διάγραμμα ?
Καταρχάς με μία πειστική ανοδική διάσπαση του προηγούμενου τοπικού υψηλού σε πρώτη φαση (δηλαδή του 980), αν και πολύ κοντά βρίσκεται το 1010 που έχει αναφερθεί ως δεύτερη ισχυρή αντίσταση, αλλά παράλληλα και το ΟΡΙΟ πάνω από το οποίο εέχει καλές προϋποθέσεις να αλλάξει και το μακροπρόθεσμο momentum (τάση).

Το ΚΑΛΟ ΣΕΝΑΡΙΟ λοιπόν για όσους τιμήσανε το 880 με αγορές, ποντάροντας στή μεσοπρόοθεσμα ανοδική τάση, η για όσους περιμένουν κάποιο σήμα επιβεβαίωσης για να την τιμήσουν, είναι μια ανοδική διάσπαση του 1010 περίπου.

Το ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, είναι η αγορά να αποτύχει σε αυτήν την νέα ανοδική προσπάθεια, και να σημειώσει ένα ΥΨΗΛΟ, χαμηλότερο από το προηγούμενο, ή χαμηλότερα από το διάστημα 980-1010, και να επιστρέψει σε πτωτική τάση γράφοντας νέα τοπικά χαμηλά, χαμηλότερα από το 880. Αυτό θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα ως μεγάλη αδυναμία, και θα οδηγηθούμε σε κατάσταση νέας ταλαιπωρίας.

Έχουμε φυσικά την προσοχή μας στραμμένη σε γεγονότα όπως η ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, ο επερχόμενος πιθανός πόλεμος στη Συρία ή και σε φημολογίες για το Ελληνικό χρέος, αλλά παράλληλα παρακολουθούμε την αγορά τεχνικά, για να έχουμε έναν χάρτη σύμφωνα με τον οποίο θα κινηθούμε.

Δανείζομαι το διάγραμμα απο το τμήμα ανάλυσης του GreekTrader.gr και δίνω έμφαση σε 3 σημεία που θα μας απασχολήσουν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1) Η κίτρινη ανοδική γραμμή καθορίζει το ανοδικό βραχυπρόθεσμο MOMENTUM, και όσο αυτή η κλίση της διατηρείται μόνο πολύ θετικά για τη συνέχεια θα έχουμε. Και να χαθεί, δε μας απασχολεί, διότι η αγορά αναζητά κατεύθυνση και είναι πιθανόν να δημιουργήσει και να αναιρέσει αρκετά τέτοιο είδους ανοδικά καναλια, όμως το έχουμε ως οδηγό για να εντοπίσουμε τη γέννεση μίας πολύ βραχυχρόνιας αλλαγής στις διαθέσεις της αγοράς.

2) Ο εσωτερικός κυματισμός δείχνει να έχει ελάχιστο στόχο το 1010-1022, καθώς έχει δημιουργηθεί το κύμα 1 και 2 ακριβώς όπως το υποδείξαμε στο προηγούμενο άρθρο, και σε μέτρηση με τη βοήθεια του Fibonacci, φαίνεται ορατό το ενδεχόμενο του κύματος 3. Μάλιστα χρονικά με τη μέθοδο του Gann, εμφανίζεται πιθανότερη ημερομηνία επίτευξης το τέλος Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτώμβρη, αν φυσικά και μόνο αν, η αγορά κινηθεί ανοδικά κάνοντας νέο τοπικό υψηλό, και εάν δεν αποφασίσει να ακολουθήσει άλλο σενάριο, ή κάποιες διεθνείς ή εγχώριες εξελίξεις που θα την αποτρέψουν από συνέχιση της ανόδου.

3) Η κόκκινη διακεκκομένη γραμμή, είναι η βραχυχρόνια ΠΤΩΤΙΚΗ γραμμή τάσης, την οποία ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ να δοκιμάσει ξανά η αγορά μας, καθώς πολύ πιθανόν κάτι τέτοιο να την οδηγήσει να υποχωρεί, συνεχώς εφαπτόμενη επάνω σε αυτήν την γραμμή. Αυτή η γραμμή θα προσφέρεται ΜΟΝΟ για βραχυχρόνιες αντιδράσεις σε κατάσταση πτώσης, αλλά όχι για αγορές με την προσδοκία ανόδου.

Αν και ο τζίρος παραμένει χαμηλός, έγιναν κάποιες τοποθετήσεις θεσμικών το προηγούμενο διάστημα, και παράλληλα με την πολύ θετική όπως αναφέραμε τεχνική στήριξη που βρήκε η αγορά στο 880, την οποία εκμεταλλεύτηκε για ανοδική αντίδραση, μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Μείνετε ενημερωμένοι.

Facebook Comments