Σαρωτική νίκη πέτυχε το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, συντρίβοντας τα κύρια παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας στις βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του Μακρόν εξασφάλισε μεγάλη πλειοψηφία για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του υπέρ των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.

Μεγάλο πλήγμα στις εκλογές για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα συντηρητικά κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία επί δεκαετίες μέχρι την εκλογή Μακρόν τον Μάιο που ανέτρεψε τις εναλλαγές ανάμεσα σε αριστερά και δεξιά.

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο σχηματισμός του Μακρόν La Republique en Marche (REM) και οι σύμμαχοί του του κεντρώου MODEM κέρδισαν το 32,32% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

 Νωρίτερα:

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις Γαλλικές εκλογές δίνουν όπως αναμενόταν μεγάλο νικητή την αποχή η οποία φαίνεται πως ξεπερνά το 50%. Σύμφωνα με τα Βελγικά μέσα το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ξεπερνά το 30% ενώ οι Σοσιαλιστές “καταποντίζονται” με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ποσοστό 6%.

Αναλυτικότερα οι πρώτες προβλέψεις δίνουν ποσοστό 32,7% στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, 21,4% λαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, 13,1 το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, 10,7% η Γαλλική Αριστερά και 6% οι Γάλλοι Σοσιαλιστές, ένα ποσοστό το οποίο υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος χαρακτήρισε ως “καταστροφή”.

Οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές με τα «μάτια» των αριθμών

Συνολικά 7.877 είναι οι υποψήφιοι η μέση ηλικία των οποίων είναι 48 έτη. Από αυτούς περίπου το 43% είναι γυναίκες (3341 εκ των 7.877 για την ακρίβεια). Οι έδρες στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι 577 με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να κάνουν λόγο για ευρεία πλειοψηφία του κόμματος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (αυτό μένει να φανεί μετά τον 2ο γύρο των βουλευτικών εκλογών την επόμενη Κυριακή 18 Ιουνίου). Στις εκλογές του 2012 οι υποψήφιοι βουλευτές ήταν 6541. Η πιο νέα υποψήφια στις εφετινές εκλογές είναι 18 ετών.

Η εφετινή αποχή στον 1ο γύρο φθάνει το 50,5% καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό στην ιστορία των γαλλικών εκλογών.

To exit poll του Elabe δίνει στην συμμαχία 415 έως 445 έδρες ενώ το exit poll της  Kantar Sofres 400 έως 445.

Αναλυτικά:

En marche (Mακρόν): 32.2%
Ρεπουμπικάνοι / UDI :21.5%
Εθνικό Μέτωπο : 14%
Ανυπότακτη Γαλλία (Μελανσόν) 11%
Σοσιαλιστές: 10.2%

 

Facebook Comments