Ο γενικός δείκτης έκλεισε με εντυπωσιακή άνοδο 4,05%, στις 977,34 μονάδες, πάνω από την αντίσταση των 970 – 975 μονάδων. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά η αντίδραση εκδηλώθηκε με υπερδιπλάσιες συναλλαγές, σχεδόν 104 εκατ. ευρώ με πακέτα 20 εκατ. ευρώ (κυρίως στον ΟΤΕ).  Οι τράπεζες έκλεψαν την παράσταση και έκλεισαν με σούπερ άνοδο 9,19%. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου εδώ και δεκαπέντε μήνες και συγκεκριμένα από τις 14/6/2012. Η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη 11,76%, στο 1,33 ευρώ και όγκο 15,7 εκατ. τεμαχίων.

Άνοδος σχεδόν 9% για την Alpha, στα 0,57 ευρώ και όγκος 15,5 εκατ. τεμαχίων, ενώ άνοδο 7,74% κατέγραψε η ΕΤΕ, στα 3,20 ευρώ με όγκο 2,4 εκατ. τεμαχίων.  Το warrant της Πειραιώς ενισχύθηκε πάνω από 6%, της Alpha 4,76% και της Εθνικής 4,95%. To ποτήρι είναι μισογεμάτο πια, ως προς την πορεία της Ελληνικής οικονομίας κι αυτό αρέσει, κυρίως στους ξένους θεσμικούς. Μετά την παρουσίαση των 27 εισηγμένων στο Λονδίνο, όπου είδαν περίπου 200 αναλυτές και 150 funds, τη σκυτάλη παίρνει η UBS, η οποία τις επόμενες μέρες έρχεται στην Αθήνα για επί τόπου και… κατ’ οίκον επαφές με τις εισηγμένες.

Στα θετικά της αγοράς είναι και η… υποβάθμισή της σε αναδυόμενη από την Morgan Stanley, ενώ δεν είναι σίγουρη η παραμονή της στις ώριμες αγορές από τον οίκο FTSE, απόφαση η οποία θα γίνει γνωστή στα τέλη Σεπτεμβρίου. Κινητήρια δύναμη όμως, αποτελούν τα καλά στοιχεία για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Η ύφεση υποχωρεί σε επίπεδα πολύ κάτω των προβλέψεων, στα επίπεδα του 3,8% και στο επτάμηνο η χώρα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα ανώτερο των 2,7 δις. ευρώ.

Εκείνο όμως, που αρέσει στους ξένους είναι αυτό που είπε χθες σε δήλωσή του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι εφόσον η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της και πετυχαίνει τους στόχους της θα υπάρξουν συνεννοήσεις για να πάνε πιο πίσω οι λήξεις των δανείων προς της Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης. Από τη στιγμή που δοθεί ξεκάθαρο σήμα ότι επέρχεται λύση άπαξ δια παντός στο πρόβλημα του χρέους, τότε οι ξένοι θα εμπιστευτούν την Ελληνική οικονομία, υποστηρίζουν χρηματιστές.

Επίσης, ιδιαίτερη σημασία είχε η δήλωση του πρωθυπουργού χθες ότι θα επιχειρηθεί το 2014 απόπειρα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Το καλό κλίμα πέρασε και στις υπόλοιπες μετοχές, με τον Μυτιληναίο να κλείνει με άνοδο 5,91%, στα 4,66 ευρώ, ΕΧΑΕ, λόγω αύξησης του τζίρου και του γεμάτου ταμείου της μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 5,10%, Ελλάκτωρ 4,63%, εν αναμονή της έναρξης και πάλι των μεγάλων έργων. Κέρδη 4,59% για την Motor Oil, η οποία είχε καλύτερη αποτίμηση αποθεμάτων σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πάνω από 3% τα κέρδη για την Jumbo,  τη Βιοχάλκο και τον Τιτάνα. Οι δύο τελευταίες μετοχές ευνοούνται από την προοπτική επιστροφής στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομιας. Κέρδη άνω του 3% για τα ΣΩΛΚ, που περιμένει τη δουλειά του TAP. Ισχυρή άνοδος 2,37%για την Coca Cola, η οποία θα περάσει στον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου.

Facebook Comments