Κοντά σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την ενιαία εποπτική αρχή του τραπεζικού κλάδου βρίσκονται οι ευρωβουλευτές, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ συμφώνησε να παρέχει στους ευρωβουλευτές περισσότερες λεπτομέρειες για τις συνεδριάσεις  της νέας εποπτικής αρχής.Η νέα αρχή θα συσταθεί εντός της ΕΚΤ η οποία ήταν διστακτική στο να δώσει στο Ευρωκοινοβούλιο μεγαλύτερο ρόλο στην εποπτεία της νέας αρχής.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Sven Giegold, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Τρίτη ότι η συμφωνία προβλέπει η ΕΚΤ να παρέχει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μία περίληψη των συζητήσεων και μία λίστα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, μαζί με τις σχετικές εξηγήσεις, ωστόσο δεν θα περιλαμβάνονται πιθανότατα τα ονόματα των μεμονωμένων τραπεζών τα οποία έχουν θα είναι αντικείμενο των συζητήσεων.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωβουλή μπορεί να προχωρήσει την Πέμπτη στην τελική ψηφοφορία, η οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί την Τρίτη.

Η Αρχή αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της περίπου ένα χρόνο μετά την κοινοβουλευτική έγκριση, καθώς το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμφωνήσει από το Μάρτιο με τα κράτη – μέλη για τη δομή της.

Η Αρχή αποσκοπεί στη βελτίωση της εποπτείας των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης και οι αποφάσεις της πρέπει να εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μία ρύθμιση που απέτρεψε χώρες, όπως τη Βρετανία και τη Σουηδία, να συμφωνήσουν για το νέο μηχανισμό.

Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις ενέργειες της νέας αρχής θα οδηγούσε στη διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών για τις τράπεζες, υπονομεύοντας τη σταθερότητα του ακόμη εύθραυστου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δήλωσε πηγή που δεν κατονομάζεται.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ ανέφερε την Τρίτη ότι «προχωρά στις τελικές συζητήσεις της με το Ευρωκοινοβούλιο για θέματα λογοδοσίας και προσβλέπει στην επίτευξη συμφωνίας σύντομα».

Facebook Comments