Κριτική στις προβλέψεις των HSBC, Royal Bank of Scotland και BNP Paribas ως προς ενδεχόμενο κατάρρευσής τους ασκήθηκε από τις ΗΠΑ.

Oι αποκαλούμενες «ζωντανές διαθήκες» δεν επαρκούν για να προστατευθεί το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις επιπτώσεις ενδεχόμενης χρεοκοπίας τους, συμπέραναν από κοινού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγγύησης Καταθέσεων.

Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, το αμερικανικό Κογκρέσο πέρασε το νομοσχέδιο Ντοντ – Φρανκ, βάσει του οποίου αμερικανικές τράπεζες και ξένοι όμιλοι με παρουσία στις ΗΠΑ θα πρέπει να προσαρμόσουν ένα αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο. Με βάση τη νομοθεσία Ντοντ – Φρανκ, οι τραπεζικοί όμιλοι με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων και ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει, κατά περιόδους, να υποβάλλουν σχέδια για την ελεγχόμενη χρεοκοπία τους, γνωστά και ως «ζωντανές διαθήκες», στη Fed και τη FDIC.

Σε αυτά τα σχέδια, μια τράπεζα με δραστηριότητες στις ΗΠΑ θα πρέπει να περιγράψει αναλυτικά τα βήματα που ακολουθήσει εάν βρεθεί στα όρια της χρεοκοπίας για τη διάσπαση των δραστηριοτήτων της χωρίς να προκληθούν ρωγμές στο υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εάν δεν δοθεί το «πράσινο φως» στα σχέδια «αυτοκαταστροφής» τους –χωρίς παράπλευρες απώλειες– τότε οι αρχές εποπτείας έχουν τη δικαιοδοσία να απαιτήσουν την αναδιάρθρωσή τους, την πώληση περιουσιακών στοιχείων, την έξοδό τους από επιμέρους αγορές ή ακόμη και την ολοκληρωτική διάσπασή τους.

Σύμφωνα με τη Fed και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Καταθέσεων, οι Royal Bank of Scotland, HSBC και BNP Paribas οφείλουν να παρουσιάσουν «σημαντική πρόοδο» διότι τα σχέδιά τους δεν είναι «αξιόπιστα», ιδιαίτερα σχετικά με τα συμβόλαια στις αγορές παραγώγων. Οι συγκεκριμένες τράπεζες δεν είναι οι μοναδικές που έχουν τεθεί στο στόχαστρο. Οι «ζωντανές διαθήκες» και αμερικανικών τραπεζών έχουν απορριφθεί ως υπερβολικά αισιόδοξες για τις συνέπειες σε μια πιθανή κατάρρευσή τους. Πέρυσι, οι δύο αρχές προχώρησαν σε ανάλογη αξιολόγηση εις βάρος 11 τραπεζών, μεταξύ των οποίων οι JP Morgan Chase, Deutsche Bank, Barclays Bank και Bank of America.

 

Facebook Comments