Ένα βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος βρίσκεται για πρώτη φορά μέσα σε 10 χρόνια η Ελλάδα, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα της Wall Street Journal η οποία επικαλείται τη χθεσινή ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης στο οκτάμηνο διαμορφώθηκε στα 3 δισ. ευρώ.

Αν και όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να ελαφρύνει περαιτέρω το δημόσιο χρέος της, ωστόσο, είχε τεράστιο κοινωνικό κόστος για την χώρα με την οικονομία να βρίσκεται για έκτη συνεχόμενη χρονιά σε ύφεση και την ανεργία να έχει αγγίξει το 27%.

Σύμφωνα με τη WSJ, οι μισθοί και οι συντάξεις του δημοσίου τομέα έχουν «κουρευτεί» κατά 30% την ώρα που οι φόροι αυξάνονται συνεχώς και αυτό το διπλό «χτύπημα» έχει οδηγήσει τη ζήτηση στην Ελλάδα στα επίπεδα της προηγούμενης δεκαετίας.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα νέα αυτά στοιχεία έρχονται λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων που η ελληνική κυβέρνηση θα έχει με την τρόικα.

Ωστόσο, η Wall Street Journal τονίζει ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 και η ελληνική κυβέρνηση «προσπαθεί να πείσει τώρα τους δανειστές να μην ζητήσουν νέα μέτρα λιτότητας».

Τέλος, η εφημερίδα σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πάνω από 20% από την έναρξη της κρίσης το 2008.

Facebook Comments