«Έχετε ένα πολύ σημαντικό μήνυμα», γράφει το fax που πήγε στα γραφεία Κυπριακής εταιρείας την Τρίτη 19 Μαρτίου, από ένα γερμανικό fund, γνωστό ως r.s. management & consulting gmbh, την ίδια μέρα που η Βουλή της Μεγαλονήσου ψήφιζε όχι στην πρόταση του Eurogroup και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «λυπόταν» τους Κύπριους πολίτες.

Τα asset managements της χώρας του όμως, έτριβαν τα χέρια τους από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής που βγήκε η απόφαση για το κούρεμα 10% στις καταθέσεις άνω των 100 χιλιάδων ευρώ και προφανώς η όρεξη άνοιξε νωρίτερα…

Κι αυτό, διότι παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης στην Κύπρο ότι κυβερνητικά στελέχη έβγαλαν εγκαίρως τα λεφτά τους στο εξωτερικό, δημιουργούνται πια βάσιμες υπόνοιες για διαρροή λιστών καταθετών στις Κυπριακές τράπεζες στο εξωτερικό και σε άλλα ασφαλέστερα «λιμάνια».

Συνταγή που είχε ακολουθηθεί νωρίτερα, τότε που παιζόταν το αν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα με αποτέλεσμα να φύγουν στο εξωτερικό περί τα 30 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουν τραπεζικές πηγές.

Το fax που πήγε στην Κυπριακή εταιρεία την Δευτέρα, 19 Μαρτίου αναφέρει με τονισμένα γράμματα στα αγγλικά «ευχαριστούμε για την προσοχή σας» και καταλήγοντας γράφει ότι, «η δεδομένη κατάσταση από την κυβέρνηση της Κύπρου (σ.σ. είναι και ανενημέρωτοι) είναι ντροπή για τον λαό της χώρας. Αμέσως αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τις καταθέσεις σας, αν είναι δυνατό». Και συνεχίζει: «Στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε θέλουμε να σας παρουσιάσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν».

Το εν λόγω fund βάζει όριο στις καταθέσεις που μπορεί να πάρει και αυτές είναι μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ. Το μίνιμουμ ποσό κατάθεσης που μπορεί να δεχτεί το συγκεκριμένο fund είναι οι 50 χιλιάδες ευρώ. Το επιτόκιο για τη Γερμανία είναι ασυνήθιστα υψηλό και κυμαίνεται μεταξύ 3 – 4,5%, αλλά το διάστημα που μπορεί να τις δεχτεί είναι σχετικά μικρό και αφορά διάστημα δύο έως πέντε χρόνια, ενώ η επένδυση στο fund υπόκειται στο Γερμανικό δίκαιο. Η βαθμολογία που έχει είναι ΑΑ+ και για τα έξοδα διαχείρησης το fund θα πληρώνεται με 0,93%, αλλά η προμήθεια θα είναι μηδενική.

Facebook Comments