Οι επενδυτές είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν φέτος τις καλοκαιρινές τους διακοπές, χωρίς να χάσουν τον ύπνο τους. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγορές παρέμειναν αδρανείς. Αντιθέτως, κάποιες ενδιαφέρουσες εξελίξεις δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να ενσωματωθούν στα χαρτοφυλάκια κατηγορίες επενδύσεων που κατέγραψαν φτωχές αποδόσεις τα τελευταία έτη.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, οι αγορές το φετινό καλοκαίρι πλέουν σε πιο ήρεμα νερά. Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi είχε δημιουργήσει αναταράξεις με τη διάσημη πλέον περί «ό, τι είναι απαραίτητο» ομιλία του για να εξορκίσει την εντεινόμενη κρίση της ευρωζώνης. Από τότε, οι αγορές μετοχών και ομολόγων χαρακτηρίζονται από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας και ισχυρών αποδόσεων.

Το Μάιο, ο πρόεδρος της Fed Bernanke λίγο έλλειψε να γίνει τροχοπέδη  μετά την ανακοίνωση ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να περιορίζει σε σύντομο χρόνο την εξαιρετικά επεκτατική νομισματική πολιτική της. Στον απόηχο κάποιων καθησυχαστικών σχολίων από κεντρικούς τραπεζίτες και των αυξανόμενων ενδείξεων ανάκαμψης στις αναπτυγμένες οικονομίες, ο πανικός καταλάγιασε και οι αγορές εισήλθαν σε πιο ήπια νερά. Χάρη στα ισχυρά οικονομικά στοιχεία και τις υποσχέσεις των κεντρικών τραπεζών να διατηρήσουν τα επιτόκια «χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», οι προοπτικές της αγοράς για τους επόμενους μήνες παρουσιάζονται ευνοϊκές.

Οι μετοχικές αγορές εμφανίζουν τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές. Μετά την “αναζήτηση αποδόσεων” (the search for yield) σε κάθε γωνιά των  αγορών κεφαλαίου που αποτέλεσε χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών – και η οποία οδήγησε σε μια τεράστια αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα ομόλογα – οι επενδυτές ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά στην καμπύλη κινδύνου.

Όλο και περισσότεροι, (θεσμικοί) επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε μετοχές, ειδικά τώρα που τα οικονομικά στοιχεία για τις ανεπτυγμένες οικονομίες παρουσιάζουν σαφή βελτίωση. Αυτό αποδεικνύεται σαφώς, από το γεγονός ότι οι ροές κεφαλαίων προς τα μετοχικά κεφάλαια έχουν ξεπεράσει πλέον τις ροές προς τα ομολογιακά, για πρώτη φορά από το 2007 και αυτή είναι μια τάση που συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Η εισροή στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια είναι μέτρια και – όχι συμπτωματικά – συγκεντρώνεται σε αυτά με εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης (High Yield) – ομόλογα δηλαδή που προσιδιάζουν σε συμπεριφορά με τις μετοχές.

Σε ένα περιβάλλον επιταχυνόμενης οικονομικής ανάπτυξης, οι κυκλικές μετοχές ευδοκιμούν περισσότερο. Ενώ τομείς όπως τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και η Βιομηχανία κατέγραψαν καλές αποδόσεις για κάποιο χρονικό διάστημα, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα Εμπορεύματα (commodities) και οι μετοχές που σχετίζονται με επιχειρούν την επάνοδό τους. Τα Εμπορεύματα υστερούσαν σημαντικά κατά την περίοδο αναζήτησης απόδοσης, δεδομένου ότι δεν αποφέρουν προσόδους (μερίσματα, κουπόνια κλπ.). Μια παρατεταμένη ανάκαμψη στη  παγκόσμια οικονομία και κυρίως τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία Ιουλίου για την Κίνα, παρέχουν στήριξη.

Από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, ο κλάδος των Πρώτων Υλών υπολείπεται σε απόδοση σε σχέση με το παγκόσμιο δείκτη MSCI σχεδόν κατά 20% και με εξαίρεση τον τομέα της Κοινής Ωφέλειας, αποτελεί  τον πιο αντιπαθή κλάδο για τους επενδυτές. Ο κλάδος αυτός μπορεί να αναμένει μια ισχυρή ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας χάρη στις βελτιωμένες προοπτικές που αφορούν την παγκόσμια οικονομία.

Σε γεωγραφικό επίπεδο τα πράγματα αρχίζουν να εμφανίζουν θετικά σημάδια όσον αφορά την Ευρώπη. Για προφανείς λόγους, οι ευρωπαϊκές μετοχές δεν είναι δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει οδηγήσει να διαπραγματεύονται με έκπτωση της τάξης του 35% σε σύγκριση με τις αμερικανικές μετοχές, οι οποίες καταλαμβάνουν πλέον τις  μεγαλύτερες αυξημένες θέσεις της τελευταίας δεκαετίας στα χαρτοφυλάκια των θεσμικών επενδυτών. Τώρα που τα ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία σημειώνουν εμφανή  βελτίωση – και η Ευρωζώνη παρουσιάζει ανάπτυξη και πάλι για πρώτη φορά εντός μιας περιόδου 6 τριμήνων – το ενδιαφέρον φαίνεται πως στρέφεται προς τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι επενδυτές έχουν βάλει τον συστημικό κίνδυνο της ευρωζώνης σε δεύτερη μοίρα, ενώ η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας ενισχύεται από την επίμονα επεκτατική νομισματική πολιτική, τη φθίνουσα δημοσιονομική λιτότητα και την αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ξημέρωσε η ημέρα όπου οι επενδυτές στρέφουν τις ελπίδες τους από την επίτευξη εισoδηματικών προσόδων (yield) στην επιλογή υποτιμημένων αξιών (value). Σε πρώτη φάση, αυτό θα ωφελήσει τις μετοχές. Σε δεύτερο επίπεδο, οι περιοχές και οι κλάδοι που ξεκάθαρα υπολείπονταν σε αποδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν επάνοδο. Η εκδίκηση των χαμένων!

 

Συντάκτης: Valentijn van Nieuwenhuijzen (Head of Strategy, Strategy and Asset Allocation Group,ING IM Europe)

Facebook Comments