Έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Αν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν ήδη θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή του προγράμματος, τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, καθώς η οικονομική κατάσταση παραμένει εύθραυστη και δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης.

Ο κ. Μπαρόζο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο φορολογικό σύστημα, αλλά και στον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα. Όπως είπε, «η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αποτελεί μόνο εργαλείο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά πρωτίστως ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε τη στήριξή τους στις προσπάθειες της Ελλάδας, εξαίροντας «την αποφασιστικότητα του κ. Αντώνη Σαμαρά», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε πως γνωρίζει ότι οι έλληνες πολίτες βιώνουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. «Όμως πλέον μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», με σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η τρόικα θα προτείνει στη χώρα μας την επιβολή νέων μέτρων, ο κ. Μπαρόζο απάντησε ότι είναι ακόμη νωρίς και ότι η Επιτροπή αναμένει τη γνωμοδότηση της τρόικας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι όταν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες προτείνουν την υιοθέτηση σκληρών μέτρων, γνωρίζουν τις κοινωνικές συνέπειες, αλλά εκτιμούν ότι η υιοθέτηση αυτών των μέτρων είναι αναγκαία για να επιστρέψει κάποια στιγμή η Ελλάδα στις αγορές.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά και είναι πλήρως χρηματοδοτημένο ως τα μέσα του 2014.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ζητούμενο είναι η επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών στην Ελλάδα. Σημείωσε, δε με έμφαση, ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, είναι αναγκαία για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων πως «σήμερα δεν γίνεται καμία συζήτηση για το Grexit», ενώ επισήμανε πως η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη Ευρώπη.

Αντ. Σαμαράς: Χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας η κάλυψη του όπου χρηματοδοτικού κενού

Ανέφερε ακόμη πως «η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής και το όποιο χρηματοδοτικό κενό για το 2015 και το 2016 δεν θα καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, αλλά με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και με τη στήριξη των εταίρων της ευρωζώνης».

Σημείωσε ειδικότερα πως το κενό εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ και πρόσθεσε ότι αυτό θα καλυφθεί μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα έχουν δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Είπε επίσης ότι αναμένει τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων, υπενθυμίζοντας ότι τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup δεσμεύτηκε να στηρίξει περαιτέρω την Ελλάδα, εάν η χώρα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο ίδιο θέμα, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως δεν αποτελεί μυστικό ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, καθώς και πιθανό χρηματοδοτικό κενό.

Ο κ. Σαμαράς συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος και ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφθεί. «Αποδεικνύεται ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αποδίδουν καρπούς» ανέφερε και τόνισε, ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης και δραματικής υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού, η Ελλάδα ανακάμπτει και καλύπτει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που είχε.

Είπε επίσης ότι το 75% των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έχει ήδη υλοποιηθεί και ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εισέλθει σε σωστή τροχιά.

Facebook Comments