Από τους μεγαλύτερους χαμένους των αγορών κατά τη διάρκεια του 2013 είναι οι αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες από «συνοδοιπόροι» των μεγάλων χρηματιστηρίων μετατράπηκαν σε βαρίδια.

Η έξοδος των κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες προκλήθηκε από τη ραγδαία ανατίμηση του αμερικανικού δολαρίου και από τις σκέψεις για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τη Fed. Και οι δυο παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω, είχαν σαν αποτέλεσμα την μεγάλη πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών.

Από τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν τα νομίσματα της Νοτίου Αφρικής, της Ινδίας και της Βραζιλίας, ενώ σε καλύτερη κατάσταση βρέθηκε το νόμισμα της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας την αύξηση του γεωπολιτικού και οικονομικού εκτοπίσματος της χώρας.

Η βελτίωση του επενδυτικού συναισθήματος στις μεγάλες οικονομίες, η απομάκρυνση του γεωπολιτικού ρίσκου, οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών και η οικονομική σταθερότητα, φαίνεται να είναι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και πάλι την άνοδο των αναδυόμενων οικονομιών.

Αν μελετήσουμε το δείκτη MSCI Asia θα δούμε ότι υπάρχουν πιθανότητες για μια παύση της πτώσης και για μια κίνηση 10%-15% υψηλότερα. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια, το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι από τα δυνατότερα για τις αναδυόμενες οικονομίες. Βέβαια πολλά από αυτά θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στη ροή των κεφαλαίων. Και αυτή τη ροή τη ρυθμίζει η Fed.

Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, αναμένεται μια από τις κρισιμότερες συνεδριάσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Και αυτό γιατί πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει ένα tapering ύψους $10-$15 δισ.

Οι αγορές συνηθίζουν να προεξοφλούν διάφορες καταστάσεις αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Άλλωστε η ίδια η κίνηση των αγορών, έχει δείξει εδώ και μήνες, ότι ένα tapering δεν είναι και τόσο μακριά. Βέβαια είναι κρίσιμο να δούμε αν ο Bernanke μπορεί να αλλάξει τη νομισματική πολιτική της Fed, όταν από αρχές Ιανουαρίου στο τιμόνι της Fed θα βρίσκεται άλλος (ή άλλη).

Η Yellen έχει ταχθεί υπέρ της στήριξης της οικονομίας και της σταδιακής απόσυρσης υπό όρους. Οι όροι αυτοί είναι η αγορά εργασίας (κυρίως) και ο πληθωρισμός. Αυτά που ήδη έχει θέσει υπό παρακολούθηση η Fed πριν από το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις αγορές γενικότερα, DAX και S&P 500 κατέγραψαν νέα ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πωλητές κατά 85% στον S&P 500 και αυτό κάνει τη δουλειά των μεγάλων κεφαλαίων εύκολη.

Facebook Comments