Διαψεύδοντας τις προβλέψεις, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αποφάσισε την Τετάρτη να διατηρήσει αμετάβλητο το πρόγραμμά αγοράς ομολόγων, ύψους 85 δισ. δολαρίων τον μήνα, το οποίο προωθεί έως τώρα για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να μην πατήσει το φρένο στον μηνιαίο ρυθμό αγοράς ομολόγων ύψους $85 δισ. για την στήριξη της αμερικανική οικονομίας, αναβάλλοντας για τις επόμενες συνεδριάσεις μια ενδεχόμενη επιβράδυνση του προγράμματος.

Σύμφωνα με το Μarketwatch, με 9 ψήφους υπέρ, έναντι 1 κατά η Fed έκανε την έκπληξη και δεν μείωσε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω των “σφικτών” οικονομικών συνθηκών. Η Fed αναμένει περισσότερες ενδείξεις για την ανάκαμψη της οικονομίας, πριν πατήσει το “φρενο” στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

Αργότερα το 2013 θα κοιτάξουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα απαγκίστρωσης από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε ο Ben Bernanke.

“Η Επιτροπή αποφάσισε να περιμένει περισσότερα στοιχεία που θα δείχνουν σταθεροποίηση της ανάκαμψης, προτού προσαρμόσει τον ρυθμό των αγορών” σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Federal Open Market Committee.

“Ο ρυθμός στην αγορά ομολόγων εξαρτάται από το οικονομικό outlook καθώς και από την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του κόστους των αγορών”, αναφέρεται.

Οι αναλυτές περίμεναν μείωση του προγράμματος στήριξης κατά $10 δισ. με $20 δισ.

Σχετικά με την ανάπτυξη η Fed υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομία. Η κεντρική τράπεζα αναμένει τώρα την ανάπτυξη της τάξης του 2% με 2,3%  αυτό το έτος, κάτω από το 2,3% με 2,6% που ήταν η πρόβλεψη νωρίτερα αυτό το χρόνο.

Επίσης η Fed μείωσε για το 2014 τις προβλέψεις ανάπτυξης σε 2,9% με 3,1% από 3,0% με 3,5%.

Οι πρώτες προβλέψεις για το 2016

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα παραμείνουν στο επίπεδο του -ή κάτω από- 2% έως το 2016, γεγονός που καταδεικνύει την επιφυλακτικότητά τους σε ό,τι αφορά το outlook για την οικονομία και επιβεβαιώνει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά τα προσεχή έτη.

Στις πρώτες τους προβλέψεις για το 2016, 10 από τους 17 αξιωματούχους της Fed εκτίμησαν ότι τα επιτόκια θα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερα από τρία έτη ακόμη.

Οι προβλέψεις της Fed θέλουν την οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό μεταξύ 2,5% και 3,3% το 2016 και το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 5,4 – 5,9%. Τα νούμερα αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των αξιωματούχων της Fed πως η οικονομία θα “δυναμώσει” τα επόμενα έτη. Υπενθυμίζεται ότι το προϊόν της αμερικανικής οικονομίας αυξήθηκε μόλις κατά 1,1% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και κατά 2,5% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 7,3% τον Αύγουστο.

Συνολικά, οι τελευταίες προβλέψεις της Fed φανερώνουν τα σχέδια της Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για αρκετό καιρό μετά από τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Η Fed διατηρεί τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια κοντά στο μηδέν από το Δεκέμβριο του 2008, για να βοηθήσει την αμερικανική οικονομία να ανακάμψει από τη σφοδρή ύφεση. Οι επενδυτές αγωνιούν για τυχόν ενδείξεις για το πότε αναμένεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Τους τελευταίους μήνες, οι αγορές επικεντρώθηκαν στα σχέδια της Fed να περιορίσει τις αγορές ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων που υλοποιεί κάθε μήνα. Τώρα οι αξιωματούχοι επιχειρούν να στρέψουν και πάλι την προσοχή των επενδυτών στη δέσμευσή τους να διατηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια για αρκετό διάστημα, με την οικονομία να συνεχίζει την αργή ανοδική της πορεία.

Οι σημερινές προβλέψεις δείχνουν πως 14 από τους 17 αξιωματούχους εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μείνουν στα τρέχοντα επίπεδα έως τα τέλη του 2014. Έντεκα αξιωματούχοι βλέπουν τα επιτόκια στο επίπεδο του -η κάτω από- 1% στα τέλη του 2015.

Καθιστώντας εμφανή τη σύγχυση που επικρατεί, οι αξιωματούχοι της Fed υποβάθμισαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη το τρέχον έτος αλλά και για την ανεργία. Ειδικότερα, αναμένουν ότι η οικονομία θα “τρέξει” με ρυθμό 2,0% έως 2,3% το τρέχον έτος, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ρυθμό 2,3% έως 2,6%, ενώ πλέον τοποθετούν την ανεργία σε επίπεδα μεταξύ 7,1% και 7.3% στο δ΄ τρίμηνο του έτους, από 7,2% έως 7,3% προηγουμένως.

Υποβάθμιση υπέστησαν και οι προβλέψεις για το 2014, με την Fed να προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2,9% και 3,1%, από 3-3,5% προηγουμένως.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed θα λάβει χώρα στις 29-30 Οκτωβρίου.

Bernanke: Δεν υπάρχει μαγικό νούμερο για την υγεία της αγοράς εργασίας

Δεν υπάρχει “μαγικό νούμερο” που να καθορίζει πότε το ποσοστό ανεργίας είναι αρκετά χαμηλό ώστε να ωθήσει τη Fed να δώσει τέλος στις αγορές ομολόγων που υλοποιεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Ο Bernanke επεσήμανε πως η Fed είχε προηγουμένως ορίσει το 7% ως το ποσοστό ανεργίας που θα μπορούσε να αποτελέσει το όριο κάτω από το οποίο η τράπεζα θα άρχιζε να δίνει τέλος στις αγορές ομολόγων αξίας 85 δισ. δολαρίων που πραγματοποιεί κάθε μήνα. Χωρίς να απαρνηθεί αυτή τη συλλογιστική, ο Bernanke είπε πως το ποσοστό ανεργίας δεν είναι ένας σπουδαίος δείκτης για την υγεία της αγοράς εργασίας. Όπως είπε, το ποσοστό ανεργίας έχει κινηθεί πτωτικά στη διάρκεια της ανάκαμψης εν μέρει λόγω της πτώσης της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και όχι εξ΄ολοκλήρου λόγω της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Ο επικεφαλής της Fed είπε πως οι αξιωματούχοι θα αξιολογήσουν την αγορά εργασίας συνολικά και όχι απλά το ποσοστό ανεργίας στην απόφασή τους για το πότε πρέπει να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

 

 

Facebook Comments