Περικοπή της τάξεως του 20% του εργατικού δυναμικού της θα κάνει η τράπεζα της Monte dei Paschi Siena (MPS) της Ιταλίας και θα κλείσει το ένα τρίτο των καταστημάτων της, ως μέρος ενός σκληρού προγράμματος αναδιάρθωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την κρατική διάσωση ύψους 5,4 δισ. ευρώ για την τράπεζα, η οποία θα οδηγήσει στην ουσιαστική κρατικοποίηση της τράπεζας, καθώς η ιταλική κυβέρνηση θα κατέχει το 70%.

Σε μια παρουσίαση προς τους επενδυτές, η MPS δήλωσε ότι η ΕΕ ενέκρινε το σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει την περικοπή 5.500 θέσεων εργασίας από τις 25.500 συνολικά και το κλείσιμο των 600 από τα 2.000 υποκαταστήματα μέχρι τα τέλη του 2021.

Για αυτό το έτος, η τράπεζα στοχεύει σε καθαρά κέρδη ύψους 1,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τις ζημιές 3,2 δισ. ευρώ το 2016, και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 πάνω από 14%, από 8,2% το 2016.

Η MPS, που ιδρύθηκε το 1472 και θεωρείται η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, έχει υποστεί πιέσεις τα τελευταία χρόνια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που επιδεινώθηκαν από την ύφεση ρεκόρ της Ιταλίας, την υπερτιμημένη εξαγορά ενός ανταγωνιστή της και την οικονομική αποδιοργάνωση της προηγούμενης διοίκησης.

Τώρα προβλέπεται να ανακεφαλαιοποιηθεί με 8,1 δισ. ευρώ, από τους μετόχους και τους junior πιστωτές της με 4,3 δισ. ευρώ και από την κυβέρνηση 3,9 δισ. ευρώ. Το κράτος έχει επίσης διαθέσει 1,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή ομολογιακών δανείων στους επενδυτές, καθώς διαφορετικά θα έχαναν τις αποταμιεύσεις τους.

Facebook Comments