Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τόσο πολλά χρήματα από τις αγορές, δήλωσε ο Klaus Regling στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Επικαλούμενος την επιστροφή της χώρας μας στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο επικεφαλής του ESM εξήγησε πως η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές αναζητώντας κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της αλλά για roll over του χρέους της, τονίζοντας ωστόσο πως, για μια επιτυχημένη έξοδο, οι αγορές χρειάζονται επιβεβαίωση ότι δεν είναι ένα μεμονωμένο βήμα και πως οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται.

Υπενθυμίζοντας ότι άλλες χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης από τον ESM βγήκαν στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματός τους, ο Regling είπε πως είναι καλή στιγμή για την Ελλάδα να ξεκινήσει τη συζήτηση και να χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, αφού δεν μπορεί να στηρίζεται στα κεφάλαια του ESM έως τον Αύγουστο του 2018 που λήγει το πρόγραμμα και την αμέσως επόμενη ημέρα να βγει στις αγορές. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι απούσα για καιρό από τις αγορές και τώρα πρέπει να ανακτήσει την αξιοπιστία της.

O Regling επισήμανε πως σήμερα εκταμιεύτηκε η δόση των 7,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Pierre Moscovici να χαρακτηρίζει από την πλευρά του την εκταμίευση ως την επιβράβευση ενός λαού που κάνει προσπάθειες και θυσίες.

Ερωτηθείς για το πότε η Επιτροπή θα τερματίσει τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας, απάντησε: “Να έχετε λίγη ακόμα υπομονή. Ο πρόεδρος Juncker θα είναι στη, Ελλάδα την Πέμπτη”.

Facebook Comments