Ήλθον, είδον και απήλθον για την… Τουρκία! Ήρθαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής και αποχώρησαν το βράδυ της Τρίτης το πρώτο γκρουπ και το πρωί της Τετάρτης το δεύτερο γκρουπ, των ξένων επενδυτών που ανέλαβαν να φέρουν στην Ελλάδα οι επενδυτικοί οίκοι UBS και JP Morgan, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η Goldman Sachs.

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι στην αγορά που συνδέουν την κίνηση στο ταμπλό την Πέμπτη με τα «ραντεβού» που είχαν με εισηγμένες οι επενδυτές που ανέλαβαν να φέρουν οι δύο οίκοι, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να κινηθεί στην περιοχή των 1.020 μονάδων και με κέρδη σχεδόν κατά 2%.  Έλληνας διαχειριστής, υπεύθυνος συναλλαγών στο τμήμα private banking εγχώριας συστημικής τράπεζας αναφέρει στο «MN», ότι οι κινήσεις των ξένων υνδέονται με την υποβάθμιση της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από αναπτυγμένη σε αναδυόμενη.

Αυτό κινητοποιεί τα funds και έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να συναντήσουν τους επιχειρηματίες, να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την πολιτική κατάσταση της χώρας, να γνωρίσουν τα managements των εισηγμένων  και να κλείσουν συμφωνίες για πακέτα. Σύμφωνα με τον ίδιο σε πρώτη φάση επενδύσουν οι βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές και στη συνέχεια τοποθετούνται τα long only funds, τα οποία περιμένουν να δουν: Την πορεία της Ελληνικής οικονομίας και την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης.

Ως προς την πορεία της Ελληνικής οικονομίας, είναι θετικό ότι η κατάσταση βελτιώνεται, αλλά, όπως τόνιζαν σε Έλληνες συνομιλητές του, ο κίνδυνος δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. Γίνονται προσπάθειες και τα πράγματα στην Ελλάδα θα γίνονται καλύτερα, όσο υπάρχει η εγγύηση για παραμονή στο ευρώ. Αυτό το στοιχείο, κάνει το Χ.Α. ελκυστικό σαν αγορά. Ως προς τις μετοχές, δεν είναι φθηνές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το p/e του 25άρη δεν είναι ελκυστικό διότι πολλές από τις μετοχές, αντικατοπτρίζουν εταιρείες που εμφανίζουν ζημιές.  Οι ξένοι που βρέθηκαν εδώ ή που θα έρθουν, όπως η Goldman Sachs την επόμενη εβδομάδα συγκρίνουν τις αποτιμήσεις μετοχών μιάς χώρας με τις αποτιμήσεις κάποιας άλλης.  

Η JP Morgan είδε τις διοικήσεις του ΟΤΕ, της Τιτάν, των Folli Follie, ΔΕΗ, Alpha, Τράπεζα Ελλάδος, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς και Motor Oil.  Με βάση το πρόγραμμα οι πελάτες της UBS είχαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Jumbo, Motor Oil, Coca Cola, Folli Follie και Μυτιληναίου. Επαφές υπήρξαν και με τις διοικήσεις των Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα και Τιτάν.

Η επόμενη στάση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν η Τουρκία, οικονομία έχει περιέλθει σε δίνη μετά την διολίσθηση της τούρκικης λίρας τουλάχιστον 7% σε σχέση με το δολάριο.

ΧΣ

Facebook Comments