Οι ξένοι οίκοι θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α., το ξεκαθάρισμα του τοπίου σε ό,τι έχει να κάνει με το Ελληνικό χρέος, μετά την επικράτηση Μέρκελ για τρίτη 4ετία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Αν και η αγορά θα ήθελε μία κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας στη Γερμανία, θεωρείται δεδομένο σε κάθε περίπτωση ότι η διευθέτηση του Ελληνικού χρέους θα έχει ξεκαθαριστεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Με πιθανότερο σενάριο, όπως αναφέρει τόσο η Goldman Sachs, όσο και η JP Morgan (σ.σ. δύο οίκοι που βρέθηκαν προσφάτως στην Αθήνα με συμμετοχή μεγαλοπελατών τους) αυτό της επιμήκυνσης και της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για τουλάχιστον 20 ή 30 χρόνια.

Με τίτλο “Welcome back Greece” η JPMorgan αφιερώνει σήμερα έκθεσή της για την Ελλάδα (23 Σεπτεμβρίου), σημειώνοντας ότι “ο πόνος στην Αθήνα τελειώνει”, διερωτώμενη “πότε έρχεται η ανάπτυξη” και υπογραμμίζοντας ότι “τα ρίσκα παραμένουν μεγάλα”. Οπως αναφέρουν οι αναλυτές της, “βρήκαμε περισσότερη ελπίδα από αυτήν που περιμέναμε κι εκτιμούμε ότι ο τραπεζικός Ελάδος είναι ο καλύτερος για να παίξουμε την ελληνική ανάκαμψη.

Η οικονομική ανάκαμψη είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα τώρα, καθώς το θέμα του χρέους διευθετείται”. Σημειώνει ότι “οποιαδήποτε απόκλιση από το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τη χρηματιστηριακή αγορά”.

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δείχνει σημάδια βελτίωσης, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs σε σημερινή της έκθεση, όμως η εικόνα της αγοράς ομολόγων της χώρας δεν το αντικατοπτρίζει αυτό, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμενου κινδύνου πολιτικής αστάθειας.

Το 2013 αποτελεί το πέμπτο έτος ύφεσης για την ελληνική οικονομία, με την σοβαρότατη οικονομική κρίση  που χτύπησε τη χώρα, να αποδεικνύεται ιδιαίτερα επίπονη, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό της τομέα. Οι δημοσιονομικές πολιτικές του 2008 και του 2009 διεύρυναν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, χωρίς να στηρίζουν σχεδόν καθόλου το ΑΕΠ της χώρας.

Σημειωτέον, ότι σήμερα το απόγευμα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης του  Χ.Α., αναμένεται να γίνει γνωστό το αν το Χ.Α. θα παραμείνει στις αναπτυγμένες αγορές του οίκου FTSE ή όχι. Ήδη, η Morgan Stanleyέχει υποβαθμίσει το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που «επισήμως», αναμένεται να γίνει τον προσεχή Νοέμβριο. Ήδη, πολλά funds τοποθετούνται στο Χ.Α. με το σκεπτικό ότι είναι αναδυόμενη αγορά, λλά με σταθερό νόμισμα, αφού ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει αποσοβηθεί.

ΧΣ

Facebook Comments