Το 2013 αποτέλεσε μία καταπληκτική χρονιά για τις χρηματιστηριακές αγορές. Η δυναμική όμως των μετοχών προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές για το αν θα πρέπει να ρίξουν και νέα κεφάλαια στις αγορές, ενώ αρκετοί γκουρού στο χώρο των επενδύσεων μιλούν για “πλήρως αποτιμημένες” αγορές κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η Fed αποφασίσει να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Ο αναλυτής της Deutsche Bank, Greg Poole, υποστηρίζει ότι η σωστή κίνηση είναι να συνεχίσει κανείς να αγοράζει μετοχές. Όπως λέει, οι μετοχές πραγματοποίησαν φέτος τις καλύτερες επιδόσεις και παρόλο που πολλές από αυτές βρίσκονται πλέον κοντά στα υψηλά τους η σύσταση παραμένει “buy”.

Το τέλος της πρώτης φάσης της ανοδικής πορείας των μετοχών αποτελεί προέκταση της κάμψης των κερδών. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια υποβαθμίσεων των προσδοκιών για τα κέρδη, θεωρεί ότι πλέον η ανάκαμψη πλησιάζει.

Το 80% των παγκόσμιων PMI τον Αύγουστο κινήθηκαν υψηλότερα και οδηγούν σε ένα ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ που θα κυμανθεί στο 4%, πάνω από τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank για 3,8.

Την ίδια στιγμή οι Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη. Η πρόσφατη απόφαση της Fed να μην προχωρήσει άμεσα στο πάγωμα του προγράμματος αγοράς ομόλογων επιβεβαιώνει την προτίμηση μας για τις μετοχές έναντι των ομολόγων, σχολιάζουν οι αναλυτές της DB.

Σε αυτό συνηγορούν και οι τελευταίες δηλώσεις του M. Draghi για λήψη περισσότερων μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Ευρωζώνη.

Facebook Comments