Αναβαθμίζει τις προβλέψεις της για την οικονομία της Ευρωζώνης η HSBC, αφού όπως λέει μετά από τη μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια ύφεση στην ιστορία της ζώνης του Ευρώ, τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι επιτέλους τελείωσε.

Με οδηγούς της ανάκαμψης τη Γερμανία και τη Γαλλία, σημάδια βελτίωσης εμφάνισαν όλες οι χώρες της ΕΕ, σημειώνει η HSBC, με τις εξαγωγές, τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις αλλά και τις κρατικές δαπάνες να βοηθούν στη βελτίωση των οικονομιών.

Οι αναλυτές, αναμένουν ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά με σχετικά αδύναμο ρυθμό, ενώ όποιες τυχόν ανοδικές εκπλήξεις σε τριμηνιαία βάση, εκτιμούν ότι θα προέλθουν από τις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους τόσο για το 2013 όσο και το 2014, αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα επιτευχθούν τα επόμενα δύο με τρία χρόνια δε θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να οδηγήσουν τα χρέη των κρατών σε ικανοποιητικά επίπεδα, ούτε ότι θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με την HSBC, η ανεργία παρουσιάζει σημάδια σταθεροποίησης αλλά εξακολουθεί να είναι σε αρκετά υψηλά  επίπεδα.
Με δεδομένο ότι η ανάκαμψη έχει μόλις ξεκινήσει και υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης (το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να είναι χαμηλότερα 3% σε σχέση με τα επίπεδα προ κρίσης), η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει χαλαρή, σχολιάζουν οι αναλυτές της HSBC.

Όπως αναφέρουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρόλο που είναι περισσότερο αισιόδοξη για την επίτευξη της ανάκαμψης,  δεν έχει προχωρήσει ποτέ σε μείωση των επιτοκίων εν μέσω μιας κυκλικής ανάκαμψης. Ετσι, η μείωση των επιτοκίων μέσα στο 2013 φαίνεται απίθανη.

Παραμένει αγκάθι ο δανεισμός

Ο δανεισμός των εταιρειών εξακολουθεί να μειώνεται. Παρόλο που τα spreads συνέχισαν να υποχωρούν και τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν σημάδια βελτίωσης η πιστωτική αδυναμία συνεχίζεται. Ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε μόλις 2,2% τον Ιούλιο και ο ρυθμός των δανείων του ιδιωτικού τομέα συνέχισε να αποδυναμώνεται, ειδικά στα εταιρικά δάνεια που μειώθηκε κατά 2,8% σε σχέση με πέρυσι.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να παραμείνει στο 1,3% το Σεπτέμβριο. Το 2014 αναμένεται σχετικά υποτονική ανάκαμψη της ζήτησης  που θα διατηρήσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε χαμηλά επίπεδα.

Το άπιαστο όνειρο

Κάθε χώρα επιθυμεί ανάπτυξη οδηγούμενη από τις εξαγωγές. Σε έναν κόσμο όπου τα περισσότερα κράτη ασχολούνται με την απομόχλευση, ο πιο προφανής τρόπος για να ξεφύγουν από την εγχώρια νάρκη είναι να βασιστούν στις υψηλότερες εξαγωγικές πωλήσεις, λέει η HSBC. Κατί τέτοιο όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι ένα “άπιαστο όνειρο” αφού για να αυξήσει τις εξαγωγές μία χώρα θα πρέπει κάποια άλλη να είναι πρόθυμη να αγοράσει περισσότερα.

Το κόστος εργασίας

Οι χώρες που επέτρεψαν την αύξηση των νομισμάτων τους σημείωσαν και τη μεγαλύτερη απώλεια ανταγωνιστικότητας αλλά και τη μεγαλύτερη επιδείνωση στο ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών. Η αύξηση των νομισμάτων ενθάρρυνε απλά να εισρεύσει περισσότερο “ζεστό” χρήμα, με αποτέλεσμα την υπερβολική αύξηση της αξίας των εγχώριων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, εξηγεί η HSBC.

Facebook Comments