Πράξεις κάτω από τις 1.000 μονάδες για τον γενικό δείκτη του σε μία συνεδρίαση που οι πωλητές έχουν μεν τον πρώτο λόγο, αλλά χωρίς ένταση, κάτι που αποδεικνύεται από τις συναλλαγές που διαμορφώνονται λίγο πάνω από τα 30 εκατ. ευρώ, έπειτα από πέντε ώρες συναλλαγών.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ κ. Ν. Καυκάς, θεωρεί ότι η έσχατη διόρθωση της αγοράς θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στην περιοχή μεταξύ των 950 – 970 μονάδων. Επίσης, η σημερινή πτώση γίνεται χωρίς αντιστάσεις και χωρίς να βγαίνουν αγοραστές, που σημαίνει ότι αφενός υπάρχει χαμηλός τζίρος, λίγο πάνω από 30 εκατ. ευρώ. Αφετέρου, οι επενδυτές παραμένουν στις θέσεις τους, πιστεύοντας σε καλύτερη κίνηση της αγοράς, έστω κι αν σε μεγάλο βαθμό οι αποτιμήσεις είναι ψηλές.

Θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα με τον αναλυτή, ότι οι διεθνείς εξελίξεις, κυρίως τα πολιτικά προβλήματα σε Ιταλία και Πορτογαλία, αλλά και η συζήτηση που ξεκίνησε πάλι στις ΗΠΑ για το δημοσιονομικό κενό, δεν αφήνουν την αγορά να αναπνεύσει. Άλλωστε, οι απώλειες στην Ευρώπη είναι βαριές, με την πτώση στους μεγάλους Ευρωπαϊκούς δείκτες να ξεπερνούν το 1%.

Μεγάλες είναι οι απώλειες για μια σειρά από μετοχές που πρωταγωνίστησαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η Ιντραλότ, που υποχωρεί πάνω από 6%, MIG και Τιτάνας πάνω από 5%. ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος δημιουργούν ευκαιρίες επανατοποθετήσεων, με απώλειες άνω του 4%. Πιέσεις βγαίνουν και στις τράπεζες, με την ΕΤΕ να υποχωρεί 2,67%, κάτω από τα 3 ευρώ, Alpha 3,30% στα 0,56 ευρώ και Πειραιώς 3,17%, στο 1,22 ευρώ. Σημειωτέον, ότι οι τράπεζες δεν έδωσαν καμία βοήθεια το προηγούμενο διάστημα της ανόδου μέχρι τις 1.030 μονάδες στον δείκτη. Η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον την υποβολή των business plans των διοικήσεων των τραπεζικών ομίλων στην Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ. Πρόκειται για επιχειρηματικά σχέδια στα οποία θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, πωλήσεις θυγατρικών στα Βαλκάνια και απολύσεις κατά 10% του προσωπικού τους, καθώς και κλείσιμο καταστημάτων.

Απώλειες και για την ΕΥΔΑΠ, η οποία αποτελεί μία από τις αγαπημένες μετοχές της Eurobank Equities, με τιμή στόχο τα 10,40 ευρώ.

Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην αυριανή συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με στελέχη της JP Morgan και άλλων επενδυτικών οίκων, προετοιμάζοντας το έδαφος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014.  

ΧΣ

Facebook Comments