Το 72% της Αμερικάνικης κοινής γνώμης, είναι αντίθετη στο κλείσιμο των υπηρεσιών του Αμερικανικού Δημοσίου.Το αποτέλεσμα αποτελεί κόλαφο για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο θα πρέπει να επανακαθορίσει τη στρατηγική του στα θέματα της Δημόσιας Υγείας.

Αυτό όμως που δεν ευρέως γνωστό, είναι ότι η στρατηγική του μπλοκαρίσματος από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή των Αντιπροσώπων του προϋπολογισμού 14, καθορίστηκε κάτω από την πίεση μιας δυναμικής μειοψηφίας του, τα οποία είναι μέλη του υπερσυντηρητικού κινήματος “Tea Party”.

Το συγκεκριμένο κίνημα Tea Party, έχει αρχέγονα πολιτικά χαρακτηριστικά, αυτοαποκαλείται libertarian, είναι υπέρμαχο της απόσυρσης των ΗΠΑ από την παγκόσμια πολιτική σκηνή και αντίθετο σε κάθε κρατική λειτουργία, ακόμα και σε θέματα υγείας και παιδείας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε όμως, ότι μέχρι το OBAMACARE, οι ΗΠΑ δεν είχαν Εθνικό Σύστημα Υγείας που να καλύπτει το σύνολο των πολιτών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ένας σημαντικός αριθμός Αμερικάνων πολιτών, ο οποίος υπολογίζεται γύρω στα 50 εκατομμύρια, να μην είχε πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ενός συστήματος υγείας, λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Το σχέδιο OBAMΑCARE, το υπό εφαρμογή Αμερικανικό Σύστημα Υγείας που σταδιακά καλύπτει το σύνολο των πολιτών των ΗΠΑ, υπερψηφίστηκε για πρώτη φορά το 2010. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα επανεκλέχτηκε ως πρόεδρος το 2012. Αυτό σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές, υπάρχει αποδοχή/έγκριση της συγκεκριμένης πολιτικής.

Παρόλα αυτά, οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν υπερψήφισαν τον προϋπολογισμό, απαιτώντας τη ματαίωση της συνέχισης του OBAMACARE.

Φαίνεται όμως ότι η αποδοχή της ιδέας του OBAMACARE, ξεπερνά το παραδοσιακά διχοτομημένο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ, και προκαλεί ρήγματα στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ.

Κι αυτό γιατί, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των, εγκρίνει το OBAMACARE ή απορρίπτει το κλεισιμο των υπηρεσιών του δημοσίου λόγω των θεματων υγείας, με το θέμα να βρίσκει την αποδοχή και μέρους των παραδοσιακά Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινής γνώμης (72% υπέρ) δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι, ψηφίσουν, δεν ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, θα χάσουν ένα σημαντικό τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων τους, οι οποίοι θεωρούν αυτονόητη την ύπαρξη ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Εκτιμώ ότι με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της ψήφισης του προϋπολογισμού.

Επίσης υπάρχουν και θετικά σημεία σε αυτή την κρίση. Αυτή η κρίση προηγείται του μεγαλύτερου ζητήματος, το οποίο αφορά το πλαφόν του δανεισμού, το οποίο θα συζητηθεί στις 17 Οκτωβρίου.
Ενημερωτικά, έχει καθοριστεί ένα μέγιστο ύψος χρέους, πάνω από το οποίο δεν μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει τη μικρότερη συμμετοχή στην αύξηση του χρέους, σε σχέση με όλους τους προηγούμενους προέδρους των τελευταίων 40 χρόνων, αν και το έλλειμμα βαίνει μειούμενο, ο προϋπολογισμός είναι ακόμα ελλειμματικός. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται μικρή αύξηση του πλαφόν του χρέους.

Μπορεί η μη ψήφιση του προϋπολογισμού να κλείσει για μερικές ημέρες, ένα σημαντικό μέρος των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά εάν σε περίπου τρεις εβδομάδες δεν ψηφιστεί η αύξηση του πλαφόν δανεισμού, οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν ομολογιούχους. Κι αυτό θα σημαίνει χρεοκοπία.

Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση στην Αμερικανική πολιτική σκηνή έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον το οποίο εμπεριέχει πολλούς πολιτικούς κινδύνους.

Λόγω της εξεχουσας θέσης των ΗΠΑ στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, το ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στις επερχόμενες ψηφοφορίες, σε Βουλή των Αντιπρόσωπων και Γερουσία, προκαλεί νευρικότητα στις αγορές και θέλει προσοχή.

Facebook Comments