Η πολυαναμενόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αυτή την εβδομάδα δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα για πολλούς λόγους, με έναν από αυτούς να είναι το όριο που έχει βάλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πόσο χρέος μπορεί να διαθέτει η χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη νέα συμφωνία που διαπραγματεύεται με την Ελλάδα έχει βάλει όριο στο χρέος που μπορεί να κατέχει η χώρα. Σήμερα αναμένεται να πάρει το «πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ η πρόταση για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ταμείου για ένα νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής συνοδευόμενο από τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εφαρμόσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις αλλά και μία ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Το πρόβλημα στο όριο που έχει τεθεί στο χρέος είναι ότι βρίσκεται στο σημερινό σημείο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την Ελλάδα να βγει και να δανειστεί από τις αγορές σε αυτή τη φάση, καθώς θα αυξανόταν το χρέος της πάνω από το όριο που έχει τεθεί.

Παρόλο που η χώρα με την έξοδό της στις αγορές δεν αναμενόταν να προσθέσει πολύ περισσότερο χρέος, καθώς ένα πολύ μικρό μέρος της έκδοσης θα ήταν νέο χρέος, το πολύ 1 δισ. και το μεγαλύτερο μέρος θα ήταν ανταλλαγή με υφιστάμενο ομόλογο, το ΔΝΤ δεν επιτρέπει μια τέτοια κίνηση. Γι’ αυτό και Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην «Κ» ότι η Ελλάδα πρέπει να περιμένει μέχρι σήμερα που λήγει η πληρωμή ύψους 4 δισ. ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έτσι ώστε να μειωθεί πάλι το ύψος του χρέους και να μπορέσει να προσθέσει καινούργιο με μια έξοδο στις αγορές.

Σχεδιασμός

Μολονότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήταν θετικοί στο να βγει η Ελλάδα με το που ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση στις αγορές, συγχρόνως τόνιζαν στην «Κ» ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με έναν σχεδιασμό. Δηλαδή η κυβέρνηση να βγαίνει στις αγορές με σκοπό να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, έτσι ώστε οι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να αρχίσουν να καλύπτονται και για τα χρόνια αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος και να μη βγει στις αγορές για λόγους πολιτικούς και μόνο.

Η αιτία της βιασύνης της κυβέρνησης να βγει στις αγορές στις αρχές της εβδομάδας δεν ήταν άλλος από την αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ. Το Ταμείο παραμένει στη θέση του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται μια μεγαλύτερη ελάφρυνση παρά τις αποφάσεις του τελευταίου Εurogroup στο οποίο έγινε μία περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων που θα μπορούσαν να μειώσουν το χρέος. Η δημοσίευση της αρνητικής έκθεσης είναι πιθανό να έχει ως αποτέλεσμα να αυξήσει το κόστος για την έξοδο στις αγορές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει άλλωστε ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε εκταμίευση θα γίνει από την πλευρά του μόνο εάν κρίνει ότι το ελληνικό χρέος θα είναι βιώσιμο και μια περαιτέρω αποσαφήνιση για το ποια μέτρα είναι διατεθειμένοι να λάβουν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Facebook Comments