Εxotix: Στις top 5 επιλογές τα warrants του ελληνικού ΑΕΠ
Στις top 5 επενδυτικές επιλογές τοποθετεί τα warrants επι του ελληνικού ΑΕΠ (GDP warrants)η Exotix
Στις top 5 επενδυτικές επιλογές τοποθετεί τα warrants επι του ελληνικού ΑΕΠ (GDP warrants)η Exotix
Για την Ελλάδα ξεκινάει την ανάλυσή της αναφέροντας ότι αντιμετωπίζει θετικά επι της αρχής τις εκτιμήσεις που γίνονται από τους Ευρωπαίους ότι δεν είναι αναγκαία νέα haircuts. Έχουν ανακύψει όμως δύο θέματα, αναφέρει. Το πρώτο είναι εάν η Ελλάδα χρειάζεται επι της ουσίας νέο κούρεμα – που κατά την άποψη της Exotix δεν είναι αναγκαίο – και το δεύτερο έχει να κάνει με τον εαν το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο – το οποίο εκτιμά ότι δεν είναι-.
“Αν δεν υπάρξει νέο κούρεμα τότε η ανακούφιση στην οικονομία θα προέλθει από μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή κυρίως από μέτρα που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη”, αναφέρει.
“Είναι πολύ δύσκολο να κερδηθεί ουσιαστικό έδαφος για το μέγεθος του χρέους που θα υπάρχει ακόμα και το 2020 μειώνοντας τα επιτόκια, καθώς με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει στις παρούσες αξίες, μέρος των τοκοχρεολυσίων αρχίζει να πληρώνεται μετά από αυτό το χρονικό ορίζοντα.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί να απαιτηθεί τα επιτόκια να υποχωρήσουν χαμηλότερα από τα κόστη χρηματοδότησης της αγοράς για να εγγυηθούν τη διατηρισιμότητα του χρέους.
Στο διάγραμμα βλέπουμε ότι η επιτυχής εκτέλεση του προγράμματος της χώρας βασίζεται στο ύψος των επιτοκίων. Με το συγκεκριμένο βασικό σενάριο που έχει σχεδιάσει η τρόικα, οι υπόλοιπες μεταβλητές κλειδιά: ανάπτυξη-πληθωρισμός και πρωτογενές πλεόνασμα, αποτελούν και τις μέσες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την περίοδο 2013-2022.
Το βασικό μέσο επιτόκιο είναι στο 3,2% και εκτιμάται ότι το χρέος θα μειωθεί από το 176% στο 122% το 2022.
Απαιτείται γενναία μείωση επιτοκίων, θα επιτευχθεί;
Το ζήτημα είναι όμως ότι δεν υπάρχει περιθώριο για απόκλιση του σχεδιασμού. Εαν για παράδειγμα ο ρυθμός ανάπτυξης πέσει στο 1,5%, ο πληθωρισμός στο 0,5% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5 με επιτόκια της τάξης του 3,2% το χρέος δε θα μειωθεί στο βαθμό που έχει προσχεδιαστεί. Εαν όμως τα επιτόκια μειωθούν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες αυτό θα προκαλούσε σημαντική διαφορά.
Τα επιτόκια στα δάνεια της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι χαμηλότερα από το 3,2% που αφορούν το σύνολο του κυβερνητικού χρέους. Εχει καταγραφεί σαν ένα επιτόκιο του 6μηνου Euribor συν 1 spread. To Euribor στα σημερινά επίπεδα είναι στο 0,3% αλλά το μέσο κόστος δανεισμός μεταξύ του 200 – 2005 είναι στο 3%.
“Οι δύο τρόποι για να είναι αποτελεσματικοί ως προς το κόστος δανεισμού είναι είτε να περικόψει το χρέος είτε να προσαρμόσεις τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα, σταθερά και άνευ διακύμανσης, που και τα δύο είναι από πολιτικής πλευράς δύσκολο να επιτευχθούν” σημειώνει η Exotix.
“Παράλληλα, μπροστά έχουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την τρόικα και πιθανώς ακόμα δυσκολότερες μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης. Εαν το IMF πρόκειται να δώσει κάτι στην όλη υπόθεση, τι θα πάρει σαν αντάλλαγμα; Και το ερvτημα είναι : Πόσο χαμηλότερα επιτόκια μπορεί να δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα”, καταλήγει.
Facebook Comments