Σε πρωτογενές πλεόνασμα επιμένει το υπουργείο Οικονομικών το 2013, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα να εμφανίζεται βέβαιος ότι ο στόχος θα επιτευχθεί.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε συγκλίνουν στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 8μήνου και οι πρώτες ενδείξεις για το Σεπτέμβριο που αναφέρουν αύξηση εσόδων κοντά στο 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσυνό μήνα, αν και για να επιτευχθούν οι στόχοι, οι εισπράξεις το τελευταίο τετράμηνο, ούτε λίγο ούτε πολύ θα πρέπει να φτάσουν τα 17 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης παρουσιάζεται πλεόνασμα 1,78 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 748 εκατ. ευρώ, μέγεθος το οποίο αναμένεται να συρρικνώνεται συνεχώς τους επόμενους μήνες και να «τερματίσει» σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις στα 100 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός

Από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το 8μηνο προκύπτει ότι τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 34,893 δισ. ευρώ, από 33,103 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περσυνό διάστημα, και έναντι ετήσιου στόχου προϋπολογισμού 51,458 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των δαπανών, από τα 34,516 δισ. ευρώ δαπανών (πλην τόκων) στο περσυνό οκτάμηνο καταγράφεται υποχώρηση στα 32,215, γεγονός που διαμορφώνει το πρωτογενές αποτέλεσμα στον κρατικό προϋπολογισμό σε 2,678 δισ. ευρώ (σ.σ. στο ποσό περιλαμβάνονται και οι επιστροφές των κερδών που είχαν κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα –περί το 1,5 δισ. ευρώ- τα οποία δεν θα προσμετρηθούν στο τελικό υπολογισμό) έναντι στόχου πρωτογενούς ελλείμματος 2,294 δισ. ευρώ.

Σταϊκούρας: Θα πιάσουμε το στόχο

“Τα ταμειακά στοιχεία της πορείας εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης κατά το οκτάμηνο του έτους, ενισχύουν την τάση σταθεροποίησης των δημοσίων οικονομικών της χώρας”, υποστηρίζει ο Χρ. Σταϊκούρας.

“Προς επίρρωση της ανωτέρω διαπίστωσης σημειώνεται ότι, το μήνα Σεπτέμβριο, τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού κινήθηκαν καλύτερα από τους στόχους. Συγκεκριμένα, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 313 εκατ. ευρώ ή 8,3% έναντι του στόχου που είχε τεθεί και 614 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Συνεπώς, ενισχύεται η εκτίμηση ότι βήμα – βήμα προσεγγίζεται ο στόχος:

Ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα. Η εκτίμηση αυτή είναι προϊόν ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων και όχι διάθεσης για πανηγυρισμούς”.
 

Facebook Comments