Όλες οι… υγιείς δυνάμεις της αγοράς και κυρίως του 25άρη «επιστρατεύτηκαν» για την κίνηση της αγοράς πιο ψηλά. Ο ΟΠΑΠ έκλεισε σε νέα υψηλά, στα 8,83 ευρώ και με κέρδη πάνω από 5%. Άλλαξαν χέρια περισσότερα από 1 εκατ. τεμάχια.

Κλείσιμο στα 4,90 ευρώ και άνοδος 4,70 ευρώ για τη Βιοχάλκο μετά την ανακοίνωση της σχέσης ανταλλαγής με την Viohalco S.A. Κέρδη 4,68% για την Αlpha στα 0,5810 ευρώ, 3,32% για την Εθνική, στα 3,11 ευρώ, αμετάβλητη η Πειραιώς στο 1,24, οριακές απώλειες για την Αττικής και περίπου 1% για την Eurobank, με τον τραπεζικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 2,37%, στις 152 μονάδες.  Μεγάλα κέρδη 9,52% για το warrant της Εθνικής.

Κέρδη 3,5% για τα ΣΩΛΚ, ενώ πάνω από 3% ενισχύθηκαν Μυτιληναίος, στα 4,95 ευρώ, ΕΛΠΕ, MIG και ΟΛΠ. ΕΛΠΕ και ΟΛΠ, τελούν εν αναμονή της ιδιωτικοποίησής τους και η MIG αναμένει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο την έγκριση της Κομισιόν για να προχωρήσει η συγχώνευση της Ολυμπιακής με την Aegean.  Κέρδη 4,25% για την Aegean. Κλείσιμο στα υψηλά έτους για τη ΔΕΗ, στα 8,49 ευρώ και στα 7,94 ευρώ για τον ΟΤΕ με υψηλό τα τα 8,25 ευρώ.  

Αντιμέτωπη με την αντίσταση των 1.050 μονάδων βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, αν και στις επόμενες συνεδριάσεις θα φάνει το αν πρόκειται για ισχυροποίηση της κίνησης που αναπτύσσεται πάνω από τις χίλιες μονάδες, ή αν οι επενδυτές θα επιλέξουν το γνωστή διαδρομή ασφαλείας, με χαμηλό τις 970 – 1.000 μονάδες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε την Πέμπτη με κέρδη 2,13%, στις 1.033,25 μονάδες και με τις συναλλαγές πάνω από τα 61 εκατ. ευρώ, περίπου 20 εκατ. ευρώ περισσότερες από χθες.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού, όπως εξηγούν διαχειριστές, δείχνουν ότι μάλλον, η χώρα θα καταφέρει να ρίξει φέτος και το δημοσιονομικό της έλλειμμα, κάτω από τα κριτήρια του Μάαστριχτ, δηλαδή κάτω από 3%, ενώ τα στοιχεία των εσόδων για τον Σεπτέμβριο δείχνουν αύξηση 17%, που σημαίνει ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μάλλον «δούλεψε». Επιπρόσθετα, το πρωτογενές πλεόνασμα φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε μεταξύ 2 και 1,8 δις. ευρώ, ενώ ο στόχος της ύφεσης δεν αποκλείεται να κλείσει κάτω από το 4%, παρά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα.

Οι ξένοι στο μεταξύ βγαίνουν και αγοράζουν Ελληνικά ομόλογα, τα οποία σε ονομαστικές τιμές διαμορφώνονται στα επίπεδα του 62 και το spread διαμορφώνονται κοντά στις 900 με 930 μ.β. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός από τις ΗΠΑ έριξε ιδιαίτερο βάρος στην προετοιμασία της χώρας για την έξοδό της στις αγορές, έστω και πειραματικά το 2014, με την Japonica να θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού της χώρας θα διαμορφωθεί το 2014 κοντά στο 5%.

Υπενθυμίζεται ότι το “Μ” είχε γράψει προσφάτως πως θα γίνει η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2014, με ποιους όρους και με τι επιτόκιο, το οποίο θα είναι μία μονάδα πάνω από τα επιτόκια που δίνουν τα έντοκα. Ταυτόχρονα, το πολιτικό κλίμα βαίνει προς αποκατάσταση μετά τις προφυλάκισης ανώτατων στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, μάλλον βαίνουν καλώς, αν κρίνει κανείς από τη σύντομη παραμονή της στη χώρα μας.

Citigroup

Τις μετοχές των ΟΤΕ και ΔΕΗ υπογραμμίζει ότι προτιμά η Citi σε νέα έκθεσή της για την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως λόγω της κατάταξης της ελληνικής αγοράς  στο δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών στις 26 Νοεμβρίου, αναμένονται τοποθετήσεις εώς και 2 δις. δολάρια στις ελληνικές μετοχές.

Όπως σημειώνει το 2013 θα αποτελέσει τον πάτος για την κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων και προβλέπει πως , εκτός των τραπεζών, η μείωση κερδών θα είναι της τάξης του 3%, ενώ το 2014 θα ανακάμψουν σημαντικά  στο 31%.

Η Citi προβλέπει πως οι τοποθετήσεις από τα passive funds θα αγγίξουν τα 500 δισ. δολάρια ενώ τα active funds θα τοποθετήσουν έως και 1,6 δισ. δολάρια. Η στρατηγική του stock picking είναι αυτή που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επενδυτές, μετά το πρόσφατο ράλι, αλλά και εν μέσω ενός αβέβαιου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.

Όπως τονίζει, προτιμά μετοχές που έδειξαν ικανότητα λειτουργικής και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης στην κρίση, και βρίσκονται σε καλή θέση για να εκμεταλλευτούν  την σταθεροποίηση της οικονομίας και την ακολουθούμενη ανάκαμψη.

Η Citi σημειώνει ότι με βάση τα παραπάνω και με βέση τις λογικές τους αποτιμήσεις, προτιμά τις μετοχές της ΔΕΗ και του ΟΤΕ με στόχο τα 9,5 και 9  ευρώ αντίστοιχα, ενώ ακριβές αποτιμήσεις εμφανίζουν η Εθνική, ο ΟΠΑΠ και η ΕΧΑΕ.

Facebook Comments