Ο ρυθμός συρρίκνωσης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας έχει αρχίσει να ελέγχεται, παρατηρεί το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), στην μηνιαία ανάλυση του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι καταθέσεις συνεχίζουν να μειώνονται (σε ετήσια βάση).

Σύμφωνα με το IIF, ενώ στην ευρωζώνη έχει αρχίσει μια τάση επιστροφής των καταθέσεων, στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες αυτή η τάση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, δείχνοντας ότι η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί ακόμη.

Αντιθέτως,εμφανίζεται περισσότερο ελεγχόμενη η μείωση της πιστωτικής επέκτασης τους τελευταίους μήνες, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Μετά από πολλούς μήνες αναμονής, οι γερμανικές εκλογές φαίνεται να καθυστερούν ακόμη περισσότερο τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. Πλέον αναμένεται η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του νικητήριου συνδυασμού CDU/CSU και του SPD θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες.

Σύμφωνα με το IIF, η γερμανική πολιτική και στάση στην Ευρώπη δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από το δόγμα που ακολούθησε μέχρι τώρα η καγκελάριος Angela Merkel.

Την ίδια ώρα τελικώς αποσοβήθηκε μια νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία, μετά τις ενέργειες του S. Berlusconi. Ωστόσο, η κατάσταση στη χώρα παραμένει εύθραυστη, με τις εκτιμήσεις να προσκρούουν στις πιθανότητες ενός πολιτικού ατυχήματος στο μέλλον.
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας, οι αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα έχουν αρχίσει και αυξάνονται.

Ένα άλλο μέτωπο που παραμένει ανοιχτό στην ευρωζώνη, είναι αυτό της Πορτογαλίας. Η κυβέρνηση της χώρας παραμένει αδύναμη στο να περάσει μέτρα που απαιτούνται για την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, ενώ και ορισμένες νέες περικοπές και μεταρρυθμίσεις προσκρούουν στην λαϊκή δυσαρέσκεια και στο συνταγματικό δικαστήριο.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας έχει αρχίσει να γίνεται πιο έντονη, ενώ δεν έχει βγει τελείως από το τραπέζι και η προοπτική ενός haircut στο δημόσιο χρέος κατά το πρότυπο του ελληνικού PSI.

Facebook Comments